Zadanie
Ela: Woda morska zawiera średnio 27,2 g chlorku sodu w 1 dm3. Gęstość tej wody wynosi 1,1 g/cm3.
Jaka jest procentowa zawartość chlorku sodu w wodzie morskiej?
17 mar 19:59
Ela: ?
17 mar 20:04
Spike:
G=1,1g/cm
3
V=1dm
3=1000cm
3
Masa wody=1,1*1000=1100g
Masa roztworu=1000g+27,2g=1027,2g
| 27,2g | |
| *100%≈0,0264% |
| 1027,2 | |
Nie wiem czy dobrze, zawsze tego rodzaju zadania są nieprecyzyjne.
17 mar 20:05
Spike:
Albo lepiej napisz, czy zgadza się z odpowiedziami.
17 mar 20:05
Ela: Odpowiedzi są cztery, jedna do wyboru:
około 2,5 %, około 25%, około 1,3% lub około 3,5%...
17 mar 20:07
Mateusz: ze wzoru na gęstosc licze mase wody słonej m = d*v = 1000cm
3 *1,1g/cm
3 = 1100g
I sposob
z proiporcji
1100g→100%
27,2g→ x gNaCl
−−−−−−−−−−−−−−−−
x = 2,47%
II sposób ze wzoru na zawartosc %
17 mar 20:08
Ela: Bardzo dziękuję.
17 mar 20:09
Spike: Sorry, to jest
| 27,2 | |
| *100%=2,64%, czyli pewnie chodzi o odp a |
| 1027,2 | |
17 mar 20:09
b.: Spike się odrobinę pomylił(a), ale jak widać, nie przeszkodziło to w znalezieniu dobrej
odpowiedzi

tu wystarczyło oszacować na oko (czego nie było wiadomo od razu z podanej przez
Ciebie treści

)
17 mar 20:11