matematykaszkolna.pl
Proszę o rozwiązanie zeta: Ile należy odważyć aby przygotować 200g 5% roztworu ?
18 mar 10:37
Mateusz: odwazyc czego domniemam że substancji np soli itp czyli substancji ktorą chcemy rozpuscic to wypiszmy co mamy a czego nie Dane: szukane: mr = 200g ms=? C% = 5% 1 sposob z definicji roztwor 5% to roztwor w ktorym 5g substancji znajduje się w 100g roztworu A zatem (z treści zadania) masa substancji x znajduje się w 200g roztworu? 5g→100g roztworu xg→ 200g roztworu −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− x = 10g 2 sposob aby policzyc mase substancji przekształacam wzor na stężenie procentowe
 ms C%*mr 
C% =

*100% => ms =

mr 100% 
 5%*200g 
ms =

= 10g
 100% 
18 mar 10:45
zeta: dzieki wielkie emotka
18 mar 13:30
Cinu: nigdy nie lubialem chemii (bo nie umiem) i zeta nie jestes jeden emotka na przyszlosc, Mateusz staraj sie naprowadzic nie wyliczac zadania emotka nie chce sie tu wymadrzac ale bardziej mu tak pomozesz zamiast rozwiazywac odrazu.
18 mar 16:05
Mateusz: Ale sam widzisz że nawet naprowadzając to własciwie nie opłaca się nie pisac wyniku bo pozostaje np wymnozyc na krzyz nie a po za tym nie wiem czego dana osoba oczekuje czy gotowca czy wskazowki z gotowca tez mozna sie nauczyc i zrozumiec o co biega ja napisałem po kolei co i jak w tym zadaniu np robiłem nieraz juz tak jak pisałes to potem były odp w stylu A mógłbyś to rozpisac bo ja nie kumam wogole chemii itp więc juz wpadłem w taką rutyne ze od razu pisze rozwiązania bo potem znowu trzeba sie rozpisywac od początku
18 mar 16:34