Proszę o rozwiązanie
zeta: Ile należy odważyć aby przygotować 200g 5% roztworu ?
18 mar 10:37
Mateusz: odwazyc czego domniemam że substancji np soli itp czyli substancji ktorą chcemy rozpuscic to
wypiszmy co mamy a czego nie
Dane: szukane:
mr = 200g ms=?
C% = 5%
1 sposob z definicji roztwor 5% to roztwor w ktorym 5g substancji znajduje się w 100g roztworu
A zatem (z treści zadania) masa substancji x znajduje się w 200g roztworu?
5g→100g roztworu
xg→ 200g roztworu
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x = 10g
2 sposob aby policzyc mase substancji przekształacam wzor na stężenie procentowe
| | ms | | C%*mr | |
C% = |
| *100% => ms = |
|
|
| | mr | | 100% | |
18 mar 10:45
zeta: dzieki wielkie
18 mar 13:30
Cinu: nigdy nie lubialem chemii (bo nie umiem) i zeta nie jestes jeden


na przyszlosc, Mateusz staraj sie naprowadzic nie wyliczac zadania

nie chce sie tu wymadrzac
ale bardziej mu tak pomozesz zamiast rozwiazywac odrazu.
18 mar 16:05
Mateusz: Ale sam widzisz że nawet naprowadzając to własciwie nie opłaca się nie pisac wyniku bo
pozostaje np wymnozyc na krzyz nie a po za tym nie wiem czego dana osoba oczekuje czy gotowca
czy wskazowki z gotowca tez mozna sie nauczyc i zrozumiec o co biega ja napisałem po kolei co
i jak w tym zadaniu np robiłem nieraz juz tak jak pisałes to potem były odp w stylu A mógłbyś
to rozpisac bo ja nie kumam wogole chemii itp więc juz wpadłem w taką rutyne ze od razu pisze
rozwiązania bo potem znowu trzeba sie rozpisywac od początku
18 mar 16:34