Stożek
Olaa: Jeżeli promien podstawy stożka zwiększymy o 20%, a wysokość zmniejszymy o 20%, to objętość
stożka:
a) nie zmieni się
b) zwiększy się o 15,2%
c) zwiększy się o 1,52%
d)zmniejszy sie o 4%
Proszę o pomoc przy tym zadaniu <blaga>
17 mar 22:31
Gustlik: Objętość stożka przed zmianami wynosi:
Licze promień podstawy i wysokość stożka po zmianach:
r
1 = r + 20%r = 100%r + 20%r = 120%r = 1,2r
H
1 = H − 20%H = 100%H − 20%H = 80%H = 0,8H
Objętość "nowego" stożka wynosi:
Iloczyn współczynników 1,44*0,8 = 1,152
| | 1 | |
Zatem V1 = 1,152* |
| π*r2*H = 1,152V = 115,2%V.
|
| | 3 | |
115,2% − 100% = 15,2%
Odp. Objetość stożka wzrośnie o 15,2% − prawidłowa jest odpowiedź b.
18 mar 01:43
Hary: 115,2 % − 100% = 15,2%
skad to sie wzieło ? niby te −100%
18 kwi 18:16
Hary: uzasadnij prosze
18 kwi 18:18