....
Hania =): Przekątna bd czworokąta abcd dzieli go na trojkąt prostokątny równoramienny i trojkąt
równoboczny. Oblicz obwód tego czworokąta, jeśli wiaodmo, że jego pole jest równe 4(√3 + 1)
18 mar 17:54
driver:

a
2=x
2+x
2=2x
2⇒a=x
√2
| | (x√2)2√3 | | x2 | | x2√3 | | x2(1+√3) | |
P=x*x:2+ |
| = |
| + |
| = |
| =4(√3+1)⇒x2=8⇒x=.... |
| | 4 | | 2 | | 2 | | 2 | |
L=2x+2a=.....
18 mar 18:14
Hania =): cooo

?
18 mar 18:16
abc:
Niestety , źle

miary kątów się nie zgadzają
driver
60
o+45
o ≠ 90
o
Takim czworokątem spełniającyn warunki zad. jest
deltoid
18 mar 18:31
Hania =): a mogę poprosic o rozwiazanie
18 mar 18:34
Hania =): haloo?!?!?

?
18 mar 18:44
abc:
| | IBDI*IACI | |
Pole deltoidu: P= |
| = 4{√3+1)
|
| | 2 | |
| | a | | a√3 | |
ICEI= |
| , IBDI= a , IAEI= |
|
|
| | 2 | | 2 | |
| | a | | a√3 | | a | |
IACI= ICEI+ IAEI = |
| + |
| = |
| (√3+1)
|
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | a*a2(√3+1) | |
P( deltoidu) : |
| = 4(√3+1)
|
| | 2 | |
po przekształceniu
a
2= 16 =>
a=4
Ob= 2a + 2b= 2a+a
√2= 8+4
√2=
4( 2+√2) [ j ]
18 mar 18:49
abc:
Nie tak szybko
Haniu ....... troszkę musiało to potrwać
18 mar 18:53
Hania =): hehe dziekujeee bardzo



*:
18 mar 19:03
Hania =): nie wiem skąd to a sie wzielo? jakie przeksztalcenie
18 mar 19:09
abc: Omg
| | a2(√3+1) | |
P( deltoidu): |
| = 4(√3+1)
|
| | 4 | |
a
2(
√3+1)= 16(
√3+1) .....
to:
a
2= 16 .......... ( bo (
√3+1) się skraca
18 mar 19:14