Obliczyć objętość czworościanu foremnego o krawędzi długości a.
Udowodnić, że jeżeli punkt należy do wnętrza czworościanu foremnego, to suma jego odległości
od ścian tego czworościanu jest stała.

| √3 | ||
wysokość ścian h= a | ; wysokości w Δ równobocznym przecinają sie w stosunku 2:1; z | |
| 2 |
| 2 | 4 | 3 | ||||
ΔSKO można wyznaczyć wysokość H czworościanu H2= a2 − ( | h)2 =a2(1− | * | ) = | |||
| 3 | 9 | 4 |
| 2a2 | √2 | 1 | a2√3 | √2 | a3√2 | ||||||
H=a | V= PpH = | a | = | ||||||||
| 3 | √3 | 3 | 4 | √3 | 12 |
| 1 | ||
( gdyby to liczyć to przed nawias wyłączy sie | PP w nawiasie pozostanie h1+....h4) | |
| 3 |
Δ
saturn