Gustlik: Mamy dane:
H = 10 cm,
V = 480 cm
3
Stosunek krawędzi podstawy wynosi 3:4, więc krawędzie podstawy mają długość:
a = 3x,
b = 4x.
Objętość prostopadłościanu można obliczyć ze wzoru: V = abH.
Podstawiamy dane z zadania:
V = 3x*4x*10
V = 120x
2
czyli 120x
2 = 480 /:120
x
2 = 4 /
√
x = 2
zatem a = 3x = 3*2 = 6 cm
b = 4x = 4*2 = 8 cm
Podstawą jest prostokąt o bokach 6 cm i 8 cm)
Liczymy przekątną podstawy z twierdzenia Pitagorasa
d
2 = a
2 + b
2
d
2 = 6
2 + 8
2
d
2 = 36 + 64 = 100 /
√
d = 10 cm
Przekatna prostopadłościanu jest więc przeciwprostokątną trójkąta prostokątnego zawierającego
przekątną podstawy d = 10 cm i wysokość H = 10 cm. Nietrudno zauważyć, że przy tych danych (d
= H = 10 cm − równe przyprostokątne) jest to trójkąt prostokątny równoramienny, czyli "połówka
kwadratu" o boku 10 cm, zatem kąt nachylenia przekątnej do podstawy musi mieć miarę 45
o.
Można to też obliczyć za pomoca tangensa:
więc α = 45
o.