Dostałem zadania na zaliczenie i sobie z nimi nieradze POMOCY !!!!!!!!!
Dr.Szajba: 1) pole trapezu jest równe 54cm2, a wysokość ma długość 9 cm. oblicz
długość podstawy trapezu, wiedząc, że jedna z nich jest:
a) trzy razy dłuższa od drugiej
b) o 5 cm krótsza od drugiej
c) o 25% dłuższa od drugiej
2) obwód czworokąta jest równy 54cm. W czworokąt ten wpisano koło o
promieniu 4 cm. Oblicz pole danego czworokąta.
3)kąt ostry w równoległoboku ma miarę 35(stopni). Z wierzchołka kąta rozwartego równoległoboku
poprowadzono dwie różne wysokości równoległoboku. oblicz miarę kąta ostrego utworzone przez te
wysokości.
4)oblicz liczbę przekątnych siedmiokąta wypukłego.
5)oblicz długość boku sześciokąta foremnego, w którym różnica długości krótszej przekątnej i
boku wynosi 2 cm. Wynik przedstaw w postaci a+b√c, gdzie a,b,c należy do liczb całkowitych i
c >0
6) W trapezie równoramiennym dłuższa podstawa ma długość21 cm, wysokość ma 12 cm a długość
odcinka łączącego środki ramion wynosi 16 cm. Oblicz:
a) Długość krótszej podstawy i długość ranienia trapezu
b) Długość odcinków, na jakie punkt przecięcia przekątnych dzieli każdą z nich.
7) Bok rąbu ma długość 10 cm, a cosinus kąta ostrego rąbu wynosi 45 . Oblicz długość
promienia okręgu wpisanego w rąb oraz długość przekątnych tego rąbu.
8)W prostokącie ABCD długość boków pozostaje w stosunku 8 : 15. Obrazem prostokąta ABCD w
podobieństwie k=65 jest prostokąt A1B1C1D1, którego przekątna B1D1 ma długość 10,2cm.
oblicz różnicę obwodów tych prostokątów
11 mar 18:59
nuda:
17 mar 23:44
anna: Zlituję się i zacznę. Może ktoś będzie kontynuował.
Zad. 1. P= 54 cm
2, h = 9 cm, a,b = ?
a) a = 3b
4b * 9 = 108
36b = 108 /:36
b = 3 cm, a = 3*3 = 9 cm
b) a = b + 5
(2b+5)*9 = 108 /:9
2b+5 = 12
2b = 7, b = 3,5 cm
a = 3,5 + 5 = 8,5 cm
c) a = b + 2,5%b = 125%b = 1,25b
2,25b*9 = 108 /:9
2,25b = 12 /:2,25
| | 12 | | 120 | | 8 | |
b = |
| = |
| = |
| cm |
| | 2,25 | | 225 | | 15 | |
| | 8 | | 10 | | 2 | |
a = 1,25 * |
| = |
| = |
| cm |
| | 15 | | 15 | | 3 | |
18 mar 00:56
taarraaaaaaabt: nie wiem XD
26 wrz 20:11
hhhhhh: Nie wiem
17 lis 13:25
blebleble: nie wiem
7 sty 18:47