kwadratowka
Maleńka: Okrąg przechodzący przez punkt B (5,1) jest styczny do prostej k: x+y−2=0 w punkcie A(1,1)
a) wyznacz równanie okręgu
b) oblicz pole trójkąta CDS, gdzie S jest środkiem okręgu, zaś C i D są punktami przecięcia się
parabli y= x2 − 2x z prostą k.
nie wiem jak się za to zabrać.. : (
18 mar 19:07
Maleńka: czy w tym wypadku taki układ równań mi pomoże :
duża klamra ; D i :
(5−a)
2 + (1−b)
2 = r
2
(1−a)
2 + (1−b)
= r
2
(|a+b−2|) /
√2



?
18 mar 19:48
Maleńka: chyba nie do końca bo jest sprzeczność ... tutaj :
(5−a)
2 + (1−b)
2 = r
2
(1−a)
2 + (1−b)
2 = r
2
tylko tutaj się da wyznaczyć symetralne
18 mar 19:52