matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum 213,
212
,
211
,
210
,
209
,
208
,
207
,
206
, ...,
całe
Zadania
Odp.
0
miki:
w trapezie równoramiennym dane są: krótsza podstawa4,ramię 3 i kąt ostry 60. jaką długość ma przekątna trapezu?
0
XxX:
z napelnionego ciecza naczynia o pojemnosci 102dm
3
wyplywa w pierwszej minucie 5dm
3
cieczy, a w kazdej nastepnej o 0,25dm
3
mniej niz w poprzedniej. po ilu minutach naczynie bedzie
4
Gosia :(:
uzasadnij ze wilomianu w nie da sie rozlozyc na czynniki liniowe
2
dankaa1004:
Może mi ktoś powiedzieć czy dobrze obliczyłam to zadanie
Kubek mający kształt walca o średnicy podstawy 8 cm i wysokości 10cm jest w 90%
0
a:
dwudziestosobowa klasa, w której jest 6 dziewcząt, otrzymała 5 biletów do kina, które rozdzielono. Oblicz prawdopodobienstwo ze bilety otrzymały 3 dziewczęta. Proszę o rozwiazanie
1
Karolina:
pomozcie prosze Suma n oczatkowych wyrazów ciagu arytmetycznego wyraza sie wzorem S
n
=2n
2
−6n. ile jest rowna roznica tego ciagu?
2
Arletinka:
boki równoległoboku mają długośc: d i d
√
3
. Krótsza przekątna jest równa krótszemu bokowi. Ile wynosi kąt ostry?
0
Przemas:
Kolo o srednicy 4,8dm pocieto na 6 przystajacych wycinkow. Czy mozna wykonac z nich powierzchnie boczne stozkow, ktorych srednica podstawy bedzie rowna 8cm?
0
a:
Student umie odp na 30 pytan sposrod 45 zamieszczonych w zestawie. losuje cztery pytania. jesli odp na cztery pytania, uzyska ocene bardzo dobra, jesli na 3−dobra, na 2−dst. Oblicz
0
Przemas:
Czy otrzymasz stozek, obracajac trojkat o 360 stopni dookola prostej zawierajacej jeden z jego bokow jezeli dlugosci bokow trojkata wynosza:
0
Karol:
wyznacz ciąg arytmetyczny dla którego suma czwartego i szóstego wyrazu jest równa 4 oraz suma piątego siódmego i ósmego jest równa 16
0
Karolina:
dany jest ciag o wzorze ogolnym a
n
=(−
√
2
)
n
(n
2
−9). ile jest rowny piaty wyraz tego cuagu?
0
a:
Rzucamy dwiema kostkami do gry. Oblicz prawdopodobienstwo ze, na przynajmniej jednej z kostek wypadła liczba wieksza od 4.
0
Karol:
krótsza przekątna trapezu prostokątnego ma dł. 4i dzieli go na dwa trójkąty prostokątne.Wyznacz tangens konta jaki tworzy ta przekątna z dłuższą podstawą wiedząc że
0
KAROLINA:
Hej
2
Karol:
:::rysunek::: tam gdzie jest p to 3 pierwiastki z 3 przeciwprostokątna 2x ii druga przyprostokątna x
1
Karolina:
ile wszystkich liczb dwucyfrowych o roznych cyfrach
1
Karolina:
pilne! pomozcie wykaz ze prosta l: y=−2x−1 jest styczna do okregu (x−3)
2
+(y+2)
2
=5
1
matylda:
:::rysunek::: Na rysunku obok przedstawiono wykres funkcji f : <−5; 5> −> R
1
Arletinka:
liczby x+2,x+6,x−6 tworzą ciąg geometrycznty. oblicz x.
1
Karol:
kąty ostre trójkąta prostokątnego maja miary 30 i 60 stopni przeciwprostokątna trójkąta ma długośc 8 bok który leży naprzeciw kąta 60 stopni ma długość
1
Karol:
bok rombu ma dł. 4 a kąt ostry ma miarę 45stopni pole rombu jest równe 16
1
XxX:
srednia arytmetyczna liczb 6,12,8,x,3,4,6,8,8 jest rowna 7 . oblicz mediane podanego zestawu liczb
1
Karolina:
jesli dla kata ostrego sinα=2/3 to a) tgα=1/2
1
Ada:
:::rysunek::: w okrąg o środku S wpisany jest trójkąt równoramienny ABC o kącie między ramionami AC i BC
4
Karolina:
prosze o pilna pomoc przy takim zadaniu proste o rownaniu y=−4x−1 i y=a
2
x+5 sa prostopadle wyznacz liczbe a
0
Karol:
w trójkącie prostokątnym naprzeciw kąta α leży bok mający długość 2 cm a na przeciw kąta β leży bok mający długość 4cm wskaż błędna odpowiedź
2
Arletinka:
w ciągu arytmetycznym dane są: szósty wyraz ciągu równy 1 i trzeci wyraz ciągu równy −2. Oblicz sumę jedynastu początkowych wyrazów tego ciągu.
1
misiek:
kilka zadań z różnych działów... podaje link do strony gdzie znajdują się te zadania bardzo proszę o pomoc... jest to dla mnie bardzo ważne.. no a niestety nie zbyt umiem sobie z
2
dandek:
Wiedząc że sinα+cosα=5/4 oblicz sinα*cosα
0
agoo:
15. a) Narysuj sześciokąt mający wszystkie kąty przystające i niebędący wielokątem foremnym. b) Uzasadnij że jeśli w sześciokąt o wszystkich kątach przystających można wpisać okrąg, to
0
agoo:
14. Narysuj sześciokąt mający wszystkie boki równe i nie będący wielokątem foremnym.
0
agoo:
13. W okrąg wpisano czworokąt ABCD. Kąt między prostymi AB i DC wynosi 40 stopni, a między prostymi AD i BC 30 stopni. Oblicz miary kątów czworokąta.
0
agoo:
12. Wykaż że jeżeli w trapez równoramienny można wpisać okrąg, to wysokość trapezu jest średnią geometryczną długości jego podstaw.
0
agoo:
11. W trapezie kąty przy podstawie mają miary 60 i 45 stopni, a różnica kwadratów długości podstaw jest równa 30. Oblicz pole tego trapezu.
0
agoo:
10.Podstawy trapezu równoramiennego mają długość a i 2a. Jaka powinna być wysokość tego trapezu, aby można było wpisać w niego okrąg?
0
agoo:
9. Długość jednego z boków trapezu równoramiennego jest równa długości promienia okręgu wpisanego w ten trapez i wynosi 3cm. Oblicz pole tego trapezu.
0
agoo:
8. Dłuższa podstawa trapezu równoramiennego ma długość 8. Kąt nachylenia przekątnej do tej podstawy ma miarę 30 stopni, a wysokość trapezu jest równa 2√3. Oblicz pole koła opisanego na
0
agoo:
7. W trapezie równoramiennym kąt ostry mam miarę 60 stopni. Ramię tego trapezu ma długość 2cm, a przekątna − 2√3. Oblicz promień okręgu opisanego na tym trapezie.
0
agoo:
6. Na okręgu o promieniu 1,5 opisano trapez o kątach przy podstawie 30 i 60 stopni. Oblicz pole tego trapezu.
0
agoo:
5. W trapezie równoramiennym wpisano okrąg. Oblicz obwód i pole trapezu jeśli jego: a) ramię ma długość 6cm, a promień okręgu jest równy 2,5cm.
0
agoo:
4. Uzasadnij stwierdzenie: jeśli na trapezie można opisać okrąg, to jest on równoramienny.
0
agoo:
3. Odcinek łączący środki ramion trapezu ma długość 10cm. Oblicz pole tego trapezu, jeżeli jego wysokość jest równa 5cm.
2
POMOCY!!!!!:
http://s3.tinypic.com/jszse9.jpg
0
madzia:
prosze o pomoc
1
XxX:
koszt wynajmu autokaru wynosi 1440zl. na wycieczke pojechalo o 3 uczniow mniej niz planowano,co spowodowalo wzrost oplaty dla kazdego uczestnika o 2zl. ie uczniow pojechalo na wycieczke?
59
bogusia:
Zadanie 3 Rzucono dwiema kośćmi do gry i określono zdarzenia:
0
XxX:
w ostroslupie prawidlowym trojkatnym krawedz boczn jest nachylona do plaszczyny podstawy pod katem 45*, a wysokosc bryly jest rowna 4cm. jaka jest wysokosc podstawy tego ostroslupa?
18
Ergo:
:::rysunek::: Proszę o pomoc z tym zadaniem
84
Calineczka.:
:::rysunek:::
1
Modern:
Trapez Równoramienny o podstawie 9 cm i 4 cm jest opisany na pewnym okręgu Oblicz pole koła które zakreśla dany okrag
1
margaret:
rozwiąż nierówność a) x
2
(x−4)>0 b) x przez x
2
−4≤0
6
lejdika:
Rozpatrujemy ciąg liczb: 49, 4489, 444889, ..... Następny wyraz ciągu powstaje przez dołączenie liczby 48 w środku poprzedniego. Wykazać, że wszystkie wyrazy ciągu są kwadratami pewnych
2
Adam:
Kat srodkowy i wpisany sa oparte na tym samym luku.Suma miar tych katow jest rowna 60 stopni.Ile jest rowna miara kata srodkowego
6
Adam:
jak to obliczyc?Ile jest rowny obwod kwadratu opisanego na okregu o promieniu 3
28
Calineczka.:
:::rysunek::: Skala podobieństwa figury F
1
do figury F
2
jest równa:
18
...............:
Wyznacz współrzedne środka i promień okręgu o równaniu x
2
+y
2
+10x−12y+52=0
3
omenn:
Dla jakich wartości parametrów a,b liczba r jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu W(x),
1
Marek HELP :
Dwa prostokąty sa podobne w skali 1:4 . Suma długości dwóch różnych bków jednego z prostokątów jest równa 80 cm, a różnica
11
Ojojoj:
Dla jakich parametrów m funkcja f(x)=(m
2
−3m+1)x+5 jest malejąca?
23
Piter:
siema sluchajcie mam do zaliczenia semestr w srode i musze zrobic kilka zadan wiem ze to was nie obchodzi ale troche mi na tym zalezy a nic z matmy nie umiem i jesli mozecie i jestescie
10
Ojojoj:
Dana jest funkcja W(x)=a(x
3
+3x
2
−7x−21) a) wyznacz miejsca zerowe tej funkcji
8
Zbych:
Twierdzenie talesa, pomocy
6
Piotr:
Rozwiąż:
6
Ojojoj:
Narysuj wykres funkcji f(x)=2
x
−
3
+4 i podaj jej zbiór wartości.
3
judyta:
W kolo o promieniu 10 cm wpisano kwadrat. Oblicz stosunek pola koła do pola kwadratu.jak to rozwiązać
4
Ojojoj:
1
wyznacz dziedzine funkcji
x
3
−2x
2
−3x+6
14
Pusia2:
mam problem ze znalezieniem czterowyrazowego ciągu
a
1
(a
1
+2)(a
1
+4)(a
1
+6)=105
4
Milena:
Proszę, pomóżcie mi.. Zadanie brzmi tak: Napisz równania przekątnych kwadratu, którego dwa przeciwległe wierzchołki mają współrzędne A=(−1,3), C=(3,−1).
6
olka:
Oblicz wartośśc funkcji F dla podanego obok argumentu. Wynik przedstaw w postaci a+c{b}, gdzie a,b,c ∊W i c>0.
4
Ojojoj:
wyznacz wzór wielomianu pierwszego stopnia jeśli wiadomo że do jego wykresu należą puknty: A=(0;−5) oraz B=(−3;4)
5
Paweł:
Przedstaw funkcję y=
1
2
(x+4)
2
− 3 w postaci ogólnej.
7
pomocpotrzebnaodzaraz:
Dana jest funkcja f(x) = −2x
2
− 3x + 2
2
Nicoleeee/ za CHINY tego nie..:
Państwo Kamińscy kupili prostokątną działkę pod budowę domu i ogrodzili ją. Zamówili metalową bramę o szerokosci 5 m i furtkę o szerokosci 1m. Na pozostałą częsc ogrodzenia zużyli 122m m
1
mona:
Dane są dwa przeciwległe boki kwadratu A=(1,−3), C=(−5,−1). Wyznacz obwód tego kwadratu.
9
kurde blade :((:
jeśli |2x−4|+|x+3|+|x|= −2x+7 to x należy do przedziału
1
kucinek:
Trapez równoramienny o podstawach długości 10cm i 4cm oraz ramionach długości 5c obraca się wokół dłuższej podstawy. Oblicz pole powierzchni i objętość powstałej bryły. wykonaj rysunek
1
kluska:
Zdarzenia A,B⊂Ω spełniają warunki P(A')=
1
3
, P(B')=
2
5
. P(A∩B)=
3
4
.Wyznacz P(A∪B).
6
onaa:
uzasadnij twierdzenie: dla każdej liczby naturalnej prawdziwa jest nierówność (
√
2010
−
√
2011
)
2
>(
√
2010
−
√
2011
)
2n+1
4
onaa:
wykaż że średnia arytmetyczna dwóch różnych dodatnich liczb jest większa od średniej geometrycznej tych liczb
1
judyta:
W kolo o promieniu 10 cm wpisano kwadrat. Oblicz stosunek pola koła do pola kwadratu.
14
Lachu:
:::rysunek::: Mam problem z zadaniem maturalnym
1
judyta:
Pomocy judyta: W kolo o promieniu 10 cm wpisano kwadrat. Oblicz stosunek pola koła do pola
4
o nie!NIE!daje rady:(:( HELP=):
. PEwien prostokątny ogród ma powierzchnie która wynosi 1540 m
2
. Nalezy obliczyc wymiary tego ogrody, przy czym wymiary te różnią się o 9 m. Bardzo prosiłbym o pomoc, a dokaldnie o prawie
7
Calineczka:
:::rysunek::: Obwód czworokąta KLMN opisanego na okręgu jest równy 70. Długość boku KN jest równa:
0
Ola:
Firma X zaciągnęła w banku kredyt w wysokości 10000zł. Co roku bank nalicza odsetki w wysokości 10%. Kredyt wraz z odsetkami ma być spłacony jednorazowo po n latach. Na ile lat został
2
mona:
liczba 120 jest o 50% większa od liczby x. powinno wyjść x=80 ale nie wiem jak to wyliczyć:(
2
mona:
wyznacz współrzędne środka i promień okręgu o równaniu x
2
−4x+y
2
+12y+31=0
1
xxxx:
"Jeżeli x + 1/x = 7, a x nie równa się 0, to czy wartość wyrażenia x kwadrat + 1/x kwadrat: a) jest liczbą całkowitą
8
!!!:
406. W kule wpisano dwa stozki o wspolnej podstawie, przy czym jeden z nich ma pole powierzchni bocznej trzy razy wieksze nic drugi. Oblicz stosunek dlugosci wysokosci tych stozkow.
2
PILNIE POTRZEBUJĄCA POMOCY!!:
log12 jest równy?
1
Katα jest ostry i sin α=3/4 wówczas odp: α>45∧−−−−dlaczego
6
2
20
* 4
40
=
odp 4
50
1
margaret:
rozwiąż nierówność a) x
2
(x−4)>0 b) x przez x
2
−4≤0
1
mona:
Dane są dwa przeciwległe boki kwadratu A=(1,−3), C=(−5,−1). Wyznacz obwód tego kwadratu.
2
em:
W prostokątnym układzie współrzędnych zaznacz zbiór punktów płaszczyzny, których współrzędne spełniają warunek:
2
mona:
suma miar kątów wewnętrznych wielokąta wypukłego jest równa 1800st. Wynika stąd, że liczba boków tego wielokąta jest równa: a=5 b=7 c=10 d=12 jakiś pomysł jak to obliczyć?
2
Prosze pilnie o pomoc...:
1. w pewnym tyrójkącie równoramiennym ramię rest 3 razy dłuższe od podstawy. Oblicz stosunek długości wysokości trójkąta do długości podstawy....
1
ula:
W trójkącie prostokątnym jedna przyprostokątna jest o 3 cm krótsza od przeciwprostokątnej. Druga przyprostokątna ma dł. 9cm. Oblicz
0
kinga12345:
BŁAGAM OSTATNIE ZADANIE
WYSOKOŚĆ ŚCIANY BOCZNEJ TRÓJKĄTNEGO OSTROSŁUPA PRAWIDŁOWEGO MA DŁUGOŚĆ h, A WYSOKOŚĆ
2
kinga12345:
PROSZĘ O POMOC
Kubek w kształcie walca o średnicy dna 6 cm i wysokości 9 cm podczas ulewnego deszczu napełnił
0
em:
43209
pomożecie?
4
Antek :
Powierzchnia prostokątnej działki budowalnej jest równa 1540 m
2
. Oblicz wymiary tej działki wiedząc, że różnią się one o 9m. Prosze o pomoc, bardzo prosze...
1
fiona ;D:
kto rozwiaze pare zadanek
mam odpowiedzi ..
2
Ania:
Wierzchołek paraboli o równaniu y=−2(x+4)do kwadratu − 1 ma współrzędne....
2
mona:
Wyznacz równanie prostej prostopadłej do prostej o równaniu y=−4x+3 przechodzącej przez punkt P=(12,−8).
2
ADA:
ILE JEST LICZB NATURALNYCH DODATNICH DLA KTÓRYCH wyrazenie
2n+7
3n+4
ma wartość większą od 1
0
Rzucamy dwa razy symetryczną, sześcienną kostką, której jedna ściana ma jedno oczko, dwie ściany mają po dwa oczka i trzy ściany mają po trzy oczka. Oblicz prawdopodobieństwo
0
Podstawą ostrosłupa ABCS jest trójkąt równoboczny ABC o boku długości 8. Punkt D jest środkiem krawędzi AB , odcinek DS jest wysokością ostrosłupa. Krawędzie AS i BS mają
3
matix:
Oblicz Sumę.
8
Ada.. :
Kto pomoże w zadaniach zamkniętych z maturkii
1. Liczba 1025+ 29 jest podzielna przez?
2
niby proste a jaednak?:
W zakładzie przemysłowym 35% wszystkich pracowników to kobiety. ilu pracowników jest w zakładzie jeżeli mężczyzn jest o 252 więcej niż kobiet ?
3
Ola:
Pomożecie Mi ? będę bardzo wdzięczna.
Dany jest trójkąt ABC. Odcinek CD jest środkową boku AB w tym trójkącie. Wiedząc, ze |CD|=|DB|
1
kinga12345:
Proszę o pomoc
Kubek o kształcie walca o średnicy dna 6 cm i wysokości 9 cm podczas ulewnego deszczu napełnił
11
freya:
Proszę o pomoc z kilkoma zadaniami:
3
Kalumnia:
Witam mam takie proste zadanie z wielomianów (jakby co to nie jest moja opinia) i nie jestem pewien
3
onaa:
wykaż że jeżeli współczynniki a,b,c,d wielomianu W(x)=ax
3
−bx
2
−cx+d są kolejnymi liczbami naturalnymi dodatnimi to wielomaian W ma trzy różne pierwiastki
1
kinga12345:
PROSZĘ O POMOC
Nie ogarniam. Na ile różnych sposobów można wybrać parę : samogłoska i spółgłoska z wyrazów:
2
Adriana:
Podejmie się ktoś tego zadania
Dany jest okrąg o równaniu x
2
+y
2
−2x−3=0 narysuj te okrąg w układzie współ. Oblicz pole trój równobocznego wpisanego w ten okrąg
2
romano:
Dokonujemy trzech rzutów monetą. Obliczyć prawdopodobieństwo, że: a) orzeł pojawi się 2 razy
2
romano:
W urnie są 2 kule białe, 4 czarne i 5 zielonych. Losujemy ze zwracaniem 3 kule. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że wśród wylosowanych kul:
2
romano:
Rzucamy 2 razy kostką, której dwie ściany są pomalowane na żółto a pozostałe na niebiesko. Oblicz prawdopodobieństwo wyrzucenia:
2
romano:
Doświadczenie polega na jednokrotnym rzucie trzema symetrycznymi kostkami. Opisz zbiór "omega". Określ prawdopodobieństwo następujących zdarzeń:
0
sake:
Kula o masie 5kg porusza sie z predkoscia 5m/s i zderza sie doskonale nie sprezyscie z kula o masie 10 kg . wyznacz droge jaka przebeda kule po zderzeniu jezeli mozemy je traktowac jako
1
romano:
W pierwszej urnie są trzy kule białe, dwie żółte i cztery granatowe. Losujemy bez zwracania trzy kule. Oblicz prawdopodobieństwo, że wsród wylosowanych kul bedzie kula żółta.
0
niby proste a jednak ? :
W zakładzie przemysłowym 35% wszystkich pracowników to kobiety. ilu pracowników jest w zakładzie jeżeli mężczyzn jest o 252 więcej niż kobiet ?
3
Sylw. Statystyka:
poszukuję kogoś kto zna się na statystyce bądź zna kogoś, bądź dobrą stronę
2
Ola:
czy jest tam ktoś kto mógłby poradzić sobie z tym zadniem ? Pomożecie Mi ? będę bardzo wdzięczna.
5
ola:
oblicz S8 ciagu geometrycznego an jesli jego pierwszy i drugi wyraz wynoszą kolejno 15, −30
0
Brydzia:
Oblicz długość ramion trójkąta równoramiennego o polu równym 25cm2 i kącie przy podstawie równym 75 stopni
1
danielo:
Szukam kogos kto pomoglby mi rozwiazac kilka zadan z wielomianow i funkcji wymiernych...PILNE
0
Wojciech:
4
Adriana:
Mam jakieś dość dziwne zadnie
nie wiem nawet jak się za to zabrać.. normalnie masakra.. moze ktoś będzie wiedział jak to zrobić proszę ZERKNIJICIE
2
Monika:
Oblicz dlugość bokow prostokąta o obwodzie 1,1dm ktorego boki są proporcjonalne do odcinkow o dlugości 4cm i 7 cm
2
sake:
Kula o masie 5 kg poruszajaca sie z predkoscia 5m/s zderza sie idealnie nie sprezyscie z kula o masie 2 kg. wyznacz predkosc kul po zderzeniu jezeli druga kula poruszala sie z predkoscia
0
kiełbasa:
407. Stosunek pola powierzchni bocznej stożka do pola powierzchni kuli opisanej na tym stożku wynosi 3:8. Znajdź kąt rozwarcia tego stożka.
7
_em_:
Bogdanie, Eto, Mickej, kaz...
i inni wspaniali matematycy
Witam. Mam problem z zadaniem gdyż musi być rozwiązanie wyjaśnione dokładnie. Mam go rozwiązać
1
Monika:
znajdzA∪B,A∩B,A/B,B/A gdy;a)A=[1,2,3,4,5,6} B={3,5,7,9,11} A={2,4,6,8,10} B={x∊R i x≥5] c)A=(−3;4) B=(0,7) d)A={x∊R i x≥1]
1
Joachim:
logarytmy. potrzebuje pomocy z tymi przykladami. Bardzo pilne! Blagam o pomoc! 1.
14
Stuart:
Witam, mam do rozwiązania dwa zadanka z chemii. Wiem, że to forum jest matematyczne, ale jakby ktoś był uprzejmy to proszę go o pomoc
1
Monika:
narysuj dowolny trojkat ABC ,a następnie skonstruuj trojkąt ABC podobny do trojkąta ABC w skali podobieństwa:a)3 b)1/2
0
Rafiti:
naszkicuj wyklres funkcji f(x)=2/x−a, jesli jego asymptota pionowa przechodzi przez punkt Q
8
why..?:
czemu nikt nie chce mi pomoc?:(
0
lala:
Dany jest wierzchołek trójkąta równobocznego C=(−4,2). Bok AB zawarty jest w prostej o równaniu 2x+4y−5=0. Wyznacz długość boku tego trójkąta.
15
czarna magia :
Kto pomoze w zadani typu "wykaż"
?
Załóżmy, ze trójkąt ABC jest równoramienny i |AC|=|BC|. Wykaż, że jeśli D∊ AB to suma
31
Michał:
czy mógłby mi ktoś pomóc w rozwiązywaniu testu maturalnego?
3
kinga12345:
Proszę o pomoc
praca kontrolna
Oblicz, jak zmieni się pole powierzchni bocznej walca i objętość walca, gdy promień podstawy
0
Kate:
Dany jest ciąg geometryczny o wyrazie ogólnym a
n
=5*3
n
. oblicz iloraz tego ciagu.
4
kinga12345:
Pilne! Proszę bardzo o pomoc
Wysokość ściany bocznej trójkątnego ostrosłupa prawidłowego ma długość h, a wysokość ostrosłupa jest równa H. Oblicz objętość ostrosłupa.
2
Beata:
Rzucono sześcienną kostka do gry . Oblicz jakie jest prawdopodobieństwo, że wypadła liczba oczek, która jest liczbą pierwszą.
0
kinga12345:
Proszę o pomoc
praca kontrolna
Oblicz, jak zmieni się pole powierzchni bocznej walca i objętość walca, gdy promień podstawy
1
Beata:
Dany jest ciag(a
n
)o wyrazie ogólnym a
n
=(n+1)(n
2
−16)(n+6). Liczba wyrazów tego ciągu równych 0 jest równa?
0
Rafiti:
do wykresu funkcji f(x)=
−1
x
+q nalezy punkt P. Naszkicuj wykres funkcji f i podaj jej
0
k:
1.dla jakich parametrow m funkcja f(x)= (|m+1|−3)x+5 jesy nierosnąca? i f(x) =(m
2
−3m+1)x+5 jes malejąca
0
onaa:
reszta z dzielenia liczby naturalnej m przez 5 jest równa 2 a reszta z dzielenia liczby m przez 7 jest równa 4. oblicz resztę z dzielenia liczby m przez 35
4
tomiiiiiii:
Dany jest ciąg an=(n−4)(n−7). Sprawdź które wyrazy tego ciągu są ujemne
2
Szymon:
Rozkładając wielomian x
3
+3x
2
−4 na czynniki, otrzymujemy iloczyn: (x−1)
2
(x+2)
3
ZUZA:
:::rysunek::: Wykres funkcji przedstawiony na rysunku przesuń równolegle do:
0
zamotana:
Dobry wieczór
Czy pomoże ktoś ?
W zakładzie przemysłowym 35% wszystkich parcowników to kobiety.Ilu pracowników jest w zakładzie
1
kasia92113:
x+y=3 −2x−y=1(to i to wyzej powinno byc w tej takiej klamerce)
0
Karcia:
Czy ktoś rozumie logarytmy? i pomógłby mi rozwiązać jeden przykład
log
4
3−log
2
5
log
0
.
5
6+log
0
.
5
2
1
Agnieszka:
Bok rombu o przekatnych 4 cm i 3 cm ma długość..?
0
magda:
ma ktoś ochotę mi pomóc i wie ktoś jak to zrobić? Oblicz dla jakich wartości a funkcja liniowa określona wzorem f(x)= [ 2a−35 ]x+8 nie ma
1
Agnieszka:
Marek jest teraz trzy razy straszy od swojego barta a za rok będzie od niego dwa razy starszy. Zatem Marek ma obecnie lat..?
8
Moniaa:
Kto rozumie ciągi
pomocy
Dane sa trzy kolejne wyrazy ciągu (a+x)
2
, a
2
+x
2
, (a−x)
2
. Wykaż, ze jest to ciąg
0
Damian:
wyznacz wielomiany f(x)=[u(x)]2 oraz g(x)=u(x)*w(x)
1
monika:
Ix−1I≤0 jak to obliczyć?proszę pomóżcie
0
Karcia:
Heeeeej! czy ktoś mi pomoże
log
4
3−log
2
5
log
0
.
5
6+log
0
.
5
2
7
eugeniusz:
Oblicz (a+2b)(2a−b), jezeli a=
√
3
, b=2, kąt (a,b)=5π/6
0
boj:
pomocyyy
! 1.
0
Agnieszka:
Skwer o powierzchni 400 m2 ma na mapie pole 2,50 m2, gdy skala may jest równa...?
4
Wojtek:
Dobry wieczór
Być może ktoś się skusi na zadanie z prawdopodobieństwa
1
Paweł:
Wyznacz współczynniki a, b, c funkcji y=ax
2
+ bx + c, wiedząc że funkcja ma jedno miejsce zerowe x=−3 oraz f(0) = 4
0
Karcia:
Pomocyyy
log
4
3−log
2
5
log
0
.
5
6+log
0
.
5
2
1
ADA .:
Kto pomoże
1.Liczba 10
25
+ 29 jest podzielna przez?
0
Agnieszka:
W sklepie komputerowym w ofercie bylo 80 komputerow a laptopy stanowily 10% wszytskich komputerow. Oblicz ile procent wszytskich komputerow stanowia laptopy, po sprzedazy 5
3
Brydzia :
pomocyy .. Czy jest ktoś tak miły co pomoże? Oblicz długość ramion trójkąta równoramiennego o polu równym 25cm
2
i kącie przy podstawie
2
KLAUDIA.... POMOCY! ; (:
Hej ; ) Pomożecie.?
0
Karcia:
Czy ktoś pomógłby mi obliczyć..?
log
4
3−log
2
5
log
0
.
5
6+log
0
.
5
2
4
kasia92113:
Liczba
√
13
2
−3
2
ile bedzie równa
3
kasia92113:
Liczba
√
13
2
−3
ile jest równa
0
Monika:
W graniastosłupie prawidłowym trójkątnym przekątna ściany bocznej ma długość d i jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem α. Oblicz pole powierzchni i objętość graniastosłupa. Oblicz
6
Ola:
pomożecie
3
Tola:
Dzrewo rosnace na duzej polanie ma 15 m wysokosci. O godzinie 16rzuca cien o dlugosci 20 m. Wartosc sinusa kata jaki tworza promienie sloneczne z powierzchnia ziemi jest rowna..?
1
AnZ:
1.w pewnym trójkącie równoramiennym ramię jest 3 razy dłuższe od podstawy. Oblicz stosunek długości wysokości trójkąta do długości podstawy.
0
Monika:
9*(−1):(−3)−(−4)*2−(−2)= 2*(−1,5)*4= 0,4*3*(−8)=
0
Monika:
Podstawą graniastosłupa prostego jest trójkąt prostokątny. Przekątne ścian bocznych mają długości 4,5 i 6. Oblicz długości krawędzi podstawy.
1
Tola:
Przekatna prostopadłoscianu o wymiarach 2x8x6 ma dlugosc?
0
Calineczka:
JACK możesz to sprawdzić
Dziękuje
1
Anna:
W skarbonce Basi jest pięc monet pieciozlotowych, dwie monety dwuzlotowe, jedna moneta jednozlotowa i dwadziescia dwudziestogroszowek. Chlopiec tzresie skarbonka. Jezli
0
Brydzia :
pomocyy .. Czy jest ktoś tak miły co pomoże? Oblicz długość ramion trójkąta równoramiennego o polu równym 25cm
2
i kącie przy podstawie
6
basia:
suma n początkowych wyrazów ciagu an określona jest wzorem Sn=n
2
+2n+1 czwarty wyraz ciągu an jest równy
ma wyjść 9
0
LcK:
POMOCY! Ciąg geometryczny składa się z pięciu wyrazów, których suma wynosi 124. Iloraz sumy wyrazów skrajnych przez wyraz środkowy równy jest 4,25. Wyznacz ten ciąg.
0
Moon:
Czwarty wyraz ciągu arytmetycznego wynosi 11, a suma początkowych 23 wyrazów tego ciągu jest równa 621.
2
POMOCY:
W klasie humanistycznej liczacej 30 uczniow srednia ocen z matematyki jest rowna 3,4. Jesli uczen z ocena celuj.ącą przeniesie sie do kolasy matematyczno−fizycznej to srednia ocen (po
0
Anna:
pole trojkąta o bokach 1 cm, 2cm, pierwiastek z 5 jest rowne?
2
Zbych:
Mógłby ktoś wytłumaczyć proste zadanie?
0
sandra:
wyznacz wielomiany f(x)=[u(x)]
2
oraz g(x)=u(x)*w(x)
0
POMOCY:
X do potegi 3− 3xy−x do kwadratuy+3ydo kwadratu=(x−y)(a−b) jest prawdziwa dla kazdej liczby rzeczywistej x i y wtedy gdy...?
1
Monika:
W trojkącie rownoramiennym podstawa ma długość 20 pierwiastek z 3.Pole trojkąta jest rowne 100 pierwiastek z 3 . Oblicz obwód tego trojkąta i miarę konta przy podstawie . ykonaj odpowiedni
archiwum 213,
212
,
211
,
210
,
209
,
208
,
207