ciagi
ola: oblicz S8 ciagu geometrycznego an jesli jego pierwszy i drugi wyraz wynoszą kolejno 15, −30
błagam pomocy, rozwiązuję ten przykład 30 raz i nadal wychodzi mi zły wynik
15 mar 19:39
Wojciech: Spoko, ja rozwiąże raz i też wyjdzie zły

q= −2
a
1 = 15
S
8 = 15* {1 − (−2)
8} / (1 −(−2)) = ... = −1275 ?
15 mar 19:45
!!!: a ile ma wyjść?
a1=15
−30=15*q⇒q=−2
S8=15U{1−(−2)8{1+2}
S8=5*(1−256)=5*(−255)=−1275
15 mar 19:47
!!!: Sorry Olu że się powtórzyłam, jak weszłam w to zad. to było pusto, więc napisałam
15 mar 19:48
ola: mozesz mi wytlumaczyc dlaczego na koncu mnozylas przez 5 a nie 15?
15 mar 19:55
!!!: bo skróciłam 15 z mianownikniem ułamka 1+2=3, a 15:3=5
15 mar 20:02