ula: W trójkącie prostokątnym jedna przyprostokątna jest o 3 cm krótsza od przeciwprostokątnej.
Druga przyprostokątna ma dł. 9cm. Oblicz
a) obw. trójkąta
b) długość promienia okręgu opisanego na tym trójkącie
c)odległość punktu przecięcia środkowych trójkąta od wierzchołka kąta prostego.
proszę niech ktos mi to wytlumaczy
15 mar 15:21
Beata: (x−3)2 + 92 = x2 twierdzenie pitagorasa
x2 − 6x + 9 + 9 2 = x2
x2 się skróci zostaje − 6x + 90=0
−6x=−90 //(−6)
x=15
a) obwód 9 + 15 + (15−3) = 36j
15 mar 21:08
Mi Ka:
Srodek O okregu opisanego na trójkącie prostokątnym dzieli przeciwprostokątna na połowe
21 maj 21:51
Mi Ka:
mam takie pytanie do podpunktu c)
narysowałem tutaj jedna srodkowa CD
wiadomo ze wszystkie przecinaja sie w punkcie S ktory dzieli srodkowa w stosunku 2:1 licząc od
wierzcholka
Moje pytanie jest takie
czy w trójkącie prostokatnym odcinek AS pada zawsze pod kątem prostym,czy nie .
pytam dlatego ze nie moge w chwili obecnej zrobic rysunku na kartce i sprawdzic (na kompie
moge pisac)
Dziękuje
22 maj 00:11