trudne
...............: Wyznacz współrzedne środka i promień okręgu o równaniu x
2+y
2+10x−12y+52=0
15 mar 23:31
Jack: Proste

Pomyśl... (x
2+2*
5*x+
52) −25+(y
2−2*
6*y+
62)−36+52 =0
Teraz zredukuj...
15 mar 23:34
Lachu: (x2+10x+25)+(y2−12y+36) −51 +52 =(0
(x−5)2+(y−6)2=1
promien równy 1 a sroek S=(5;6)
15 mar 23:37
Lachu: zle... napisalem
15 mar 23:38
Lachu: (x2+10x+25)+(y2−12y+36) −61 +52=0
(x−5)2+(y−6)2=9
r2=9
r=3
S=(5;6)
15 mar 23:39
Lachu: Jack popelniles blad..
15 mar 23:42
Jack: nie, Ty wciąż źle zamieniasz na (x−5)2... powinno być (x+5)2.
15 mar 23:44
Jack: (co nie znaczy, że dziś żadnego błędu nie popełniłem

)
15 mar 23:46
Lachu: mysle ze sie walanalem tylko w znaku ale ze wynik jest dobry...
15 mar 23:50
Jack: r=3
S(−5,6)
Ten znak to przecież współrzędna środka... więc jak błąd w znaku, to błąd we współrzędnej
ośrodka, czyli w odpowiedzi.
15 mar 23:52
Bogdan:
Można w ten sposób:
x
2 + y
2 + 10x − 12y + 52 = 0
a = 10, b = −12, c = 52, S(x
0, y
0),
| | −a | | −b | |
x0 = |
| = −5, y0 = |
| = 6, r = √ x02 + y02 − c = √25 + 36 − 52 = 3 |
| | 2 | | 2 | |
15 mar 23:54
Lachu: tak no w znaku.. czyli wspolrzedna x− owa sie zmieni na −5 ale z Twojej analizy wychodzi ze
promien ma byc rowny 4 a ma byc 3..
15 mar 23:54
Calineczka.: Gdzie Ci wyszło że z jego analizy wychodzi 4

Ja widze 3 dokładnie napisane r=3
15 mar 23:57
Jack: U mnie jest tak z wyrazami wolnymi: −25−36+52=−9
potem jak przerzucimy −9 na drugą stronę to będzie 9. Więc 3
2 ⇒r=3.
Wydaje mi się że wszystko jest ok
15 mar 23:58
Lachu: swietnie...

musze isc na badanie wzorku bo nie widzialem tego − 25 za pierwszym nawiasem ...

odruch bo ja zawsze pisze na koncu... Przepraszam..
15 mar 23:59
Jack: Spoko, wiedziałem że ktoś coś omyłkowo przegapił, bo obaj robimy troszkę zadań na forum

Dzięki
Calineczka za obronę
16 mar 00:01
Calineczka.: Nio bo trzeba patrzeć co na końcu jest skoro pisze "r" to znaczy że to co obok za znakiem
równości to wynik

więc z tego co ja przeczytałam i co tam jest napisane to r=3



Lachu
nie na badanie wzroku a może tylko wystarczy porządnie się wyspać

Pozdrowionka
16 mar 00:04
Lachu: no moze a Jack mozna do Ciebie gg jak cos sie bede konsultowal bo czasami mam problemy z
kilkoma zadaniami
16 mar 00:05
Jack: Jasne, ale nie zawsze jestem (a jak jestem to i tak niewidoczny) 3966615.
16 mar 00:07