walec
kinga12345: PROSZĘ O POMOC


Kubek w kształcie walca o średnicy dna 6 cm i wysokości 9 cm podczas ulewnego deszczu napełnił
się wodą. Przyjmując, że kropla deszczu ma kształt kuli o średnicy 0,2 cm, oblicz, ile kropli
wody zmieściło się w kubku.
15 mar 20:49
Johaś: Dane:
3cm− promień podstawy walca
9cm− wysokość walca
0,1cm− promień kuli
π≈3
Vw=Pp*h= 81πcm3 ≈243cm3
Vk=4/3πr3= 4/3*3*0,001≈0,004cm3
243cm3:0,004cm3=60750
Odp. W kubku zmieściło się około 60750 kropli.
15 mar 20:59
kinga12345: Dziękuje
15 mar 21:04