udowodnij, liczby
lejdika: Rozpatrujemy ciąg liczb: 49, 4489, 444889, ..... Następny wyraz ciągu powstaje przez dołączenie
liczby 48 w środku poprzedniego. Wykazać, że wszystkie wyrazy ciągu są kwadratami pewnych
liczb naturalnych.
12 mar 16:09
lejdika: up..
12 mar 16:32
driver:
49=72, 4489=672, 444889=6672, 44448889=66672
444................................889=666.................72
←n razy po 4 ←n−1 razy po 8, n−1 razy po6
12 mar 16:54
lejdika: czy ktos mogły mi do bardzie udowodnic

z góry dziekuje.
15 mar 23:39
Jack: bardziej udowodnić?
15 mar 23:40
Jack: wygląda na indukcyjne zadanie... pomyślę nad tym.
16 mar 00:10
16 mar 00:27