Zadanie
Ola: pomożecie

Dla jakiej wartości m , punkt o współrzędnych (m−2, 3m) leży na prostej o równaniu 2x−3y+5=0
15 mar 17:55
Che: | | 1 | |
masz może wynik i jest to |
| ? |
| | 7 | |
15 mar 17:59
magda: nie mam właśnie

nie wiem nawet jak to obliczyć..
15 mar 18:00
Ola: nie ma do tego wyniku.. to otwarte z matury próbnej
15 mar 18:02
Che: 2x−3y+5=0
2(m−2)−3(3m)+5=0
2m−4−9m+5=0
−7m=−1
nie wiem czy to dobrze jest o.O
15 mar 18:03
Alv: Wystarczy podstawić za x i y współrzędne punktu

2(m − 2) − 3*3m + 5 = 0
2 m − 4 − 9m + 5 = 0
− 7m = − 1
15 mar 18:05
Ola: nie wazne czy dobrze oby ta bylo, bo znowu banie zarwe.. tyle tych zadań ze juz kompletnie
sobie nie radzę

ehh dziękuje Ci bardzo
15 mar 18:05