Ciągi, procent składny
_em_: Bogdanie, Eto, Mickej, kaz...i inni wspaniali matematycy 
Witam. Mam problem z zadaniem gdyż musi być rozwiązanie wyjaśnione dokładnie. Mam go rozwiązać
dwoma sposobami i nie bardzo wiem jak się zabrać.
W jednym z nich powinnam skorzystać ze wzoru na procent składny(nie miałam nigdy czegoś
takiego

), a w drugim z ciągu geometrycznego.
Tylko jak? Mam to zrobić i dokładnie wytłumaczyć dlaczego tak a nie inaczej. Proszę Was o
pomoc, ewentualne wskazówki.
ZADANIE.
Kiedy otrzymamy większą kwotę : lokując pieniądze na 4 % przez 10 lat czy lokując je na 10 % na
4 lata? Zakładamy że w każdym przypadku kapitalizacja następuje co rok.
15 mar 14:57
_em_: Ze wzoru umiem. Ale proszę o sprawdzenie.
PV − wartość bieżąca
FV− wartość przyszła
n−liczba lat
r−nominalna stopa procentowa
4% na
10 lat
FV=PV*(1+r)
n
FV=PV*(1+
0,04)
10
FV≈1,48PV
10% na
4 lata
FV=PV*(1+r)
n
FV=PV*(1+
0,1)
4
FV≈1,46PV
1,48>1,46 czyli opłaca się bardziej oprocentowanie 4% na 10 lat.
Ale jak to rozwiązać sposobem ciągów? Proszę o pomoc..
15 mar 16:13
Jack: domnażasz tylko nawias (1+r) do poprzedniego wyrazu.
15 mar 16:24
_em_: Hm nie rozumiem za bardzo

Możesz mi to wytłumaczyć? Bardzo bym prosiła.
Bo nie czaje kompletnie ciągów.
15 mar 16:26
_em_:
15 mar 17:36
_em_:
15 mar 19:46
Wojciech: Idź z tym do nauczyciela np. Od tego oni są.
15 mar 19:48
_em_: W tym problem, że to właśnie nauczyciel kazał mi to zrobić i 'zreferować'
15 mar 19:49