ciągi
Moniaa: Kto rozumie ciągi

pomocy

Dane sa trzy kolejne wyrazy ciągu (a+x)
2, a
2+x
2, (a−x)
2. Wykaż, ze jest to ciąg
arytmetyczny
15 mar 18:11
Che: ok
15 mar 18:14
_em_: Skorzystaj z tego:
b−a=c−b
a = (a+x)2
b = a2+x2
c = (a−x)2
15 mar 18:15
Moniaa: z góry dziękuje
15 mar 18:15
Che: | | a2+2ax+x2+a2−2ax+x2 | |
a2+x2= |
| |
| | 2 | |
a
2+x
2=a
2+x
2
15 mar 18:16
Moniaa: ale jak to wykazać
15 mar 18:17
Moniaa: dziękuje bardzo normlanie

jak to dobrze, że ktoś pomoże w tej matmie..
15 mar 18:19
tomiiiiiii: (a∧2+x∧2 ) − (a+x)∧2= (a−x)∧2− (a∧2+x∧2)
a∧2+x∧2−a∧2−2ax+x∧2=a∧2−2ax+x∧2−a∧2+x∧2
2ax + 2x∧2= 2ax +2x∧2
L=P ciąg jest arytmetyczny
15 mar 18:33
Moniaa: aa to wyzej zrobione przez che to źle
15 mar 18:46