Zadanko:)
Calineczka:

Obwód czworokąta KLMN opisanego na okręgu jest równy 70. Długość boku KN jest równa:
A. 6
B. 11
C. 15
D. 20
Wykonałam to zadanie ale nie wiem czy dobrze moge prosić o sprawdzenie?
Zaraz napisze mój wynik.
15 mar 17:08
Jack: jasne, napisz.
15 mar 17:17
Jack: Ok, to sprawdź z tym:
szukany bok to x+9
20+11+2x+18+9=70
2x=12
x=6
czyli bok 15.
15 mar 17:21
Calineczka:

a+c=b+d
ML=20
Skoro na:
KL czerwona linia =11 to na
ML czerwona będzie również 11 więc
niebieska linia będzie =20−11 czyli 9.
więc MN 9+9=18
KN zielony odcinek =9
Teraz obliczyłam obwód tego co już mam.
Biorąc pod uwage tylko kolorowe odcinki czyli:
LM+MN+9+11=20+18+9+11=58
Obwód prawidłowy=70 czyli 70−58=12
Czyli każdy z różowych odcinków ma długość: 12:2=6 więc odcinek KN jest równy:
9+6=15
Pasuje odpowiedź: C
Dobrze?
Troche pomieszane ale ja rozumiem a nie wiem czy dobrze
15 mar 17:24
Calineczka: Dziekuje JACK tylko wole miec to rozpisane

Zrozumiałbyś z tego co napisałam o co chodzi? czy
nie bardzo?
15 mar 17:24
Calineczka: Może ktoś zerknąć

15 mar 18:16
onaa: ale fajnie wytłumaczone
15 mar 19:52
Calineczka:
15 mar 21:53