wymierna funkcja
olka: Oblicz wartośśc funkcji F dla podanego obok argumentu. Wynik przedstaw w postaci a+c{b}, gdzie
a,b,c ∊W i c>0.
| | (6−2−√2)(2+2−√2) | |
F(x) = |
| |
| | (2−√2−1)2 | |
to juz jest po podstawieniu 2−
√2
proszę o pomoc w rozwiązaniu
6 mar 14:47
Basia:
napisz wzór tej funkcji, bo coś mi się nie zgadza
6 mar 15:01
6 mar 15:17
Basia:
no i słusznie mi się nie zgadza
| | (6−2+√2)(2+2−√2) | |
F(2−√2)= |
| = |
| | (2−√2−1)2 | |
7(3+
√2)=21+7
√2
6 mar 15:33
olka: ale jak patrzyłam t oodpowiedz powinna wynosić 42+28√2
6 mar 15:42
pan miś: Też mam do rozwiązania to zadanie (5/str.99 z podręcznika Matematyka zakres podstawowy kl.2
oficyna wydawnicza Krzysztof Pazdro) jako powtórkę przed sprawdzianem. Jednak podobnych
przyladów nie znalazłam w zeszycie ani w podręczniku.Próbowałam rozwiązać je na różne sposoby
ale nigdy nie wyszedł wynik zgodny z odpowiedziami.Mógłby ktoś wyjaśnić na podstawie tego
przykładu:
F(x)= U{x} {x−2}
x=3p(2)+2
15 mar 22:20
Jack: U
Basi w mianowniku w pewnym miejscu:
15 mar 22:24