pęd
sake: Kula o masie 5 kg poruszajaca sie z predkoscia 5m/s zderza sie idealnie nie sprezyscie z kula o
masie 2 kg. wyznacz predkosc kul po zderzeniu jezeli druga kula poruszala sie z predkoscia
3m/s zgodnie z kierunkiem poruszania sie kuli pierwszej.
15 mar 19:26
Wojciech: To jest foruma zadankowe ( matematyczne) ale ja tam sie ciesze. Lubie fizyke.
Zasada zachowania pędu.
p1 + p2 = p3
5*5 +2*3 = (5 + 2) *v ( gdyby bylo w przeciwna strone to drugi ped z minusem) w p3 łączymy
masy, bo niesprężyste.
v = 31/7 m/s . Jakies głupie liczby dobrali.
15 mar 19:39
sake: Dzieki bardzo , uwazam ze to powinno byc matematyczno−fizyczne forum . Matematycy powinni tez
fizyke umiec

dd . Nie znalazlem takiego forum wiec pisze tu xd .
Dzieki bardzo
15 mar 19:51