funkcja kwadratowa
pomocpotrzebnaodzaraz:
Dana jest funkcja f(x) = −2x2 − 3x + 2
a) wyznacz współrzędne punktów przecięcia wykresu z osiami układu współrzędnych
b) określ zbiór wartości oraz przedziały monotoniczności
c) narysuj wykres funkcji i podaj postać iloczynową.
15 mar 21:44
Johaś: a) współrzędne punktów : robisz układy równań, bo chodzi o punkt wspólny
b) z rysunku
c) liczysz deltę, pierwiastki trójmianu i gotowe
15 mar 21:47
pomocpotrzebnaodzaraz:
a) jakie to układy równań...
proszę o rozwiązanie tegoż podpunktu
15 mar 21:50
Johaś: przepraszam Cię najmocniej, pogmatwało mi się.
a)
z osią x:
−2x2−3x+2=0
Δ=9+16=25
√Δ=5
x1=1/2
x2=−2
z osią y:
f(0)=c
c=2
15 mar 22:00
pomocpotrzebnaodzaraz:
a skąd wzięłe(a)ś x1 i x2 ?
15 mar 22:05
Johaś: x1 i x2 to pierwiastki wielomianu, a pierwiastek to miejsce zerowe, rozumiesz?
liczba dla której wartość funkcji wynosi 0
15 mar 22:15
Johaś: tzn trójmianu, wybacz, ja w wielomianach teraz siedzę
15 mar 22:16
pomocpotrzebnaodzaraz:
no teraz to rozumiem dzięki za pomoc
15 mar 22:17