wielomiany
onaa: wykaż że jeżeli współczynniki a,b,c,d wielomianu W(x)=ax3−bx2−cx+d są kolejnymi liczbami
naturalnymi dodatnimi to wielomaian W ma trzy różne pierwiastki
15 mar 19:06
onaa: PROSZE O POMOC:(
15 mar 19:58
15 mar 20:17
figa:
a=n , b= n+1,c= n+2 , d= n+3
W(x) = n2−(n+1)x2 −(n+2)x +n+3
W(1) = sumia wszystkich wspłczynników
W(1)= n−n−1−n−2+n+3= 0 => x= 1 jest pierwiastkiem wielomianu
dzieląc W(x) przez (x−1) otrzymasz:
W(x)= ( x−1)( nx2−x −n−3) Δ= 4n2+12n+1 >0 , bo nńN
więc są dwa następne różne pierwiastki
co oznacza ,że W(x) ma łącznie trzy różne pierwiastki
c.n.u.
15 mar 20:28