współczynniki funkcji kwadratowej
Paweł: Wyznacz współczynniki a, b, c funkcji y=ax
2 + bx + c, wiedząc że funkcja ma jedno miejsce
zerowe x=−3 oraz f(0) = 4
Prosze o szybką pomoc wraz z wytłumaczeniem
Alv: Skoro jest jedno miejsce zerowe to Δ = 0, więc:
b
2 − 4ac = 0
podstawiamy za x liczbę −3:
Oprócz tego wiadomo że f(0) = 4, więc:
4 = a*0
2 + b*0 = c
c = 4
Mamy układ równań:
b
2 − 4ac = 0 ⇒b
2 = 16a ⇒b = 4
√a ∪ b = − 4
√a
c = 4
lub
| | −4√a | | 4 | |
− 3 = − |
| / 2 wyjdzie jak poprzednio a = |
| |
| | 2a | | 9 | |
więc:
b = − 4*
√4/9 ∪ b = 4*
√4/9
| | 2 | | 8 | | 8 | |
b = − 4 * |
| = − |
| ∪ b = |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | |