??
Ojojoj: wyznacz wzór wielomianu pierwszego stopnia jeśli wiadomo że do jego wykresu należą puknty:
A=(0;−5) oraz B=(−3;4)
dokładnie bym prosił bo zielonego pojecia nie mam o co chodzi i jak sie za to zabrac
15 mar 17:48
Ojojoj: haloo?
15 mar 21:08
kalafiorowa:
A(x,y)
B(x,y)
y=ax+b
podstawiasz, wyliczasz
15 mar 21:12
Bogdan:
| | y2 − y1 | | y1 − y2 | |
a = |
| lub a = |
| |
| | x2 − x1 | | x1 − x2 | |
y = a(x − x
1) + y
1 lub y = a(x − x
2) + y
2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | 9 | |
a = |
| = −3, y = −3(x − 0) − 5 ⇒ y = −3x − 5 |
| | −3 | |
15 mar 21:20
Ojojoj: dzieki
15 mar 22:23