?
Tola: Dzrewo rosnace na duzej polanie ma 15 m wysokosci. O godzinie 16rzuca cien o dlugosci 20 m.
Wartosc sinusa kata jaki tworza promienie sloneczne z powierzchnia ziemi jest rowna..?
15 mar 17:50
driver:

X
2=15
2+20
2=...., X=.....
15 mar 17:59
Alv:

x
2 = 15
2 + 20
2
x
2 = 225 + 400
x
2 = 625
x = 25
x = 2R
25sinα = 15
15 mar 18:02
Moon: Sinus to stosunek przyprostokątnej na przeciw kąta i przeciwprostokątnej.... zatem
drzewko to ta przyprost. na przeciw kąta czyli 'a" zas przyprostokąna to długość
promienia od drzewa do konca cienia...."c"
nie znamy jej długośći ale mamy dl. cienia i drzewa wiec z pitagorasa liczę
152 +202 = x2
225+400 = 625 = x2
x= pierws z 625 , czyli 25
sinus to
a/c = 15/25 = 3/5 =0.6
koniec
15 mar 18:03