próbna matura
Michał: czy mógłby mi ktoś pomóc w rozwiązywaniu testu maturalnego?
zadanie1.
Wartość wyrażenia W=
3√16−2
√50+4
√32−
3√250 jest równa:
A 2
3√4+6
√2−5
3√10 B −3
3√2+6
√2 C 2
3√4−26
√2−5
3√10 D −3
3√2−26
√2
zadanie2.
Liczba 120 jest o 50% większa od liczby x, wynika stąd że:
A x=200 B x=180 C x=80 D x=60
zadanie3.
Jeśli log
2 7=a, to liczba log
2 56 jest równa:
A 8a B a+8 C 3a D a+3
zadanie4.
| | 9x2−16y2 | |
Jeżeli |
| =25 to:
|
| | 3x−4y | |
A 3x+4y=25 B 3x−4y=25 C 3x+4y=5 D 3x−4y=5
zadanie5.
Sześcian liczby 2+
√3 jest równy:
A 7 B 15
√3+26 C 11 D 35+12
√7
zadanie6.
Zosia czyta k stron w ciągu m godzin. wynika stąd że w ciągu m+5 godzin przeczyta stron:
| | k(m+5) | | 5m | | k | | k+5 | |
A |
| B |
| C |
| +5 D |
|
|
| | m | | k | | m | | m | |
zadanie7.
Jeżeli 2x−5=
√3x−1 to:
| | 4 | | −6 | | 4 | | −6 | |
A x= |
| B x= |
| C x= |
| D x= |
|
|
| | 2√3 | | 2√3 | | 2−√3 | | 2−√3 | |
zadanie8.
| | (2x+3)2 | |
Wyrażenie W= |
| po skróceniu ma postać:
|
| | (4x2−9)2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
A |
| B |
| C |
| D |
|
|
| | 2x−3 | | 2x+3 | | (2x+3)2 | | (2x−3)2 | |
zadanie9.
Równanie x
2−6x+c=0 nie ma rozwiązania gdy:
A c∊(9;+∞) B c∊<9,+∞) C c∊(−∞,9) D c∊(−∞,9>
zadanie10.
zbiorem rozwiązań nierówności 16−x
2>0 jest:
A (−∞;4) B (4;+∞) C (−4;+4) D (−∞;−4)∪(4;+∞)
zadanie11.
Suma ciągu ayrtm. jest okreslona wzorem S
n =3n
2+6n. drugi wyraz tego ciągu jest równy:
A 24 B 15 C 6 D 2
zadanie12.
pierwszy wyraz ciągu arytm. jest równy log
5 3, a drugi wyraz log
5 15. różnica tego ciągu to
liczba:
A log
5 45 B log
5 12 C 12 D 1
zadanie13.
| | 1 | |
Ciąg (log2 |
| ,x,−1) jest geometryczny. wynika z tego, że:
|
| | 16 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
A x=− |
| B x= |
| C x=− |
| ⋁ x= |
| D x=−2 ⋁ x=2
|
| | 16 | | 16 | | 4 | | 4 | |
zadanie 14.
nieprawdą jest że:
A sin25st<sin34st B tg2st<tg64st C cos15st<cos24st D cos23st>cos44st
zadanie15.
| | √3 | |
prosta o równaniu y= |
| x+1 jest nachylona do osi OX pod kątem α takim, że:
|
| | 3 | |
A α=30st B α45st C α=60st D α>60st
zadanie16.
stosunek długości podstawy do ramienia trójkąta równoramiennego jest równy 2:3. ramię jest
nachylone do podstawy pod kątem α takim, że:
| | 2√2 | | 2 | | 1 | | 2√2 | |
A cosα= |
| B cosα= |
| C sinα= |
| D sin= |
|
|
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
zadanie17.
w trójkącie jeden z kątów jest o 20st większy od najmniejszego, a trzeci kąt jest trzykrotnie
większy od najmniejszego. najmniejszy z kątów tego trójkąta ma miarę:
A 7,5st B 32st C 40st D 54st
zadanie18.
dany jest trójkąt ABC o kącie 80st przy wierzchołku C. kąt między dwusieczną tego kąta a
wysokością poprowadzoną z wierzchołka C ma miarę 15st. wynika stąd że kąt ABC jest równy:
A 15st B 35st C 75st D 105st
zadanie19.
Wysokość trójkąta prostokątnego poprowadzona z wierzchołka kąta prostego ma długość 4. wysokość
ta dzieli przeciwprostokątną na dwa odcinki z których jeden ma długośc 2. przeciwprostokątna
jest równa:
A 4
√3 B 4
√5 C 8 D 10
zadanie20.
z przeciwległych wierzchołków kwadratu o boku 1 zatoczono koła o promieniu 1. pole części
wspólnej tych kół jest równe:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
A |
| π B |
| π C |
| (π−2) D |
| (π−2)
|
| | 4 | | 2 | | 4 | | 2 | |
zadanie21.
suma miasr kątów wewnętrznych wielokąta wypukłego jest równa 1800st. wynika stąd że liczba
boków tego wielokąta jest równa:
A 5 B 7 C 10 D 12
5 mar 15:32
Julek:
Mniej czasu zajęłoby Ci rozwiązanie tych zadań niż przepisywanie
5 mar 15:51
Michał: to fakt, sam się nad tym zastanawiałem, tyle że spośród nich potrafię zrobić nie wiele
5 mar 15:56
Godzio: napisz ktore nie umiesz a z reszta się pomoze
5 mar 16:01
Godzio: napisz ktore nie umiesz to się pomoze
5 mar 16:01
Mickej: wszystkie inaczej by nie wpisywał
5 mar 16:02
Eta:
5 mar 16:03
Michał: 3, 4, w 5 muszę te wyrażenie wziąć w nawias podnieść do potegi 3 i obliczyć według wzrosu
skróconego mnożenia?, 6, 9, 10, ciągi czyli od 11 do 13, nie wiem o co chodzi w 14, 17, 18,
19, 20, 21
5 mar 16:05
Eta:
3/
log256= log27*8= log27+log28= log27+3= a+3
odp: D)
5 mar 16:09
Eta:
10/
log2116= −4
ciąg −4, x, −1 −−− geometryczny => x2= (−4)*(−1)
x2=4 => x = 2 v x= −2
odp; D)
5 mar 16:14
Godzio:
3. log
256 = log
27 + log
28 = a + 3
4.
3x + 4y = 25
5. (2+
√3)
3 = rozpisz wg wzoru skróconego mnożenia
6.
m − k
m+5 − x
9.
x
2−6x+c=0
zał. Δ < 0
Δ=36 − 4c < 0
36 < 4c
c > 9 c∊(9,
∞)
10.
16−x
2 > 0
x
2 < 16
x<4 i x>−4
x∊(−4,4)
zaraz reszta
5 mar 16:15
Godzio: Eta chyba pomyliłaś numer zadanka
5 mar 16:16
Eta:
No tak zad. 13 ......... pechowa "13"−tka
5 mar 16:18
5 mar 16:19
Eta:
z tylu zadań , oczopląsu można dostać
5 mar 16:19
Godzio:
12.
a
2 = a
1 +r
log
53 − log
515 = r
r = log
55
−1
r = −1
i tam w odpowiedzi D zdaje się że miało być −1 prawda

?
5 mar 16:21
Godzio: no dokładnie
5 mar 16:21
Godzio:
14. narysuje sobie wykres i sprawdzaj

17.
α, α+20, 3α => 3 kąty trójkąta
α + α+20 + 3α = 180
α = ...
5 mar 16:23
Godzio:

α = 180 − 105 − 40 = 35
5 mar 16:29
Godzio:

4
2 + x
2 = y
2
2
√52 + y
2 = (2+x)
2
20 + 16 + x
2 = 4 + 4x + x
2
32 = 4x
x = 8
2+x = 10
5 mar 16:33
Godzio:

Pole tego kawałka kwadratu który nie wchodzi w część wspólną oznaczymy P
k
P
w − pole wycinka koła o kącie 90
o
| | 1 | |
Pk = Pkw. − Pw = 1 − |
| π |
| | 4 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
Pcz. wsp. = Pw − Pk = |
| π − 1 + |
| π = |
| π −1 = |
| (π−2) |
| | 4 | | 4 | | 2 | | 2 | |
5 mar 16:39
Godzio:
n = 12
5 mar 16:40
Godzio: do zad 21 n = 12
5 mar 16:40
Michał: to 2+x=10 i ten cały rysunek to do któregom zadania?
5 mar 18:09
Michał: α = 180 − 105 − 40 = 35
a to do którego jest?
5 mar 18:22
Michał: co dalej z zadaniem 14?
mam pytanie do zadanie 17 czyli wyszło mi 32st?
a w zadaniu 18 35st?
7 mar 15:00
Michał: proszę jeszcze o zadania 11 i 19
7 mar 15:02
Godzio: 14. mowilem wez sobie dowolny wykres sin, cos, tg i sprawdzaj po wykresie czy wartosci
odpowiadajace danym kątom są większe od siebie czy mniejsze
17. α, α+20, 3α => 3 kąty trójkąta
α + α+20 + 3α = 180
α = 32
pisałem już ...
18. tez juz pisalem i odp 35
7 mar 15:04
Godzio: 19 tez zrobione

5marca 16:33
7 mar 15:04
Michał: b. dziękuję
7 mar 16:52
Michał: czy w czternastym będzie B?
7 mar 16:54
Przemek: A mógłbym ktoś wytłumaczyć mi jak zrobić zadanie 1
15 mar 19:26
gosc: a 15
18 kwi 12:05
marta: te wszystkie zadania tutaj są źle zrobione. Dziś prawie wszystkie zrobiłam i jakoś inne wyniki
miałam i sprawdzałam te zadania z panią korepetytor
13 kwi 21:29
Mila: Martusiu nie wierzę. Zaraz sprawdzam.
13 kwi 23:14
Justyna: HEllo ! czy ktokolwiek mógłby mi powiedzieć z którego roku jest ten zestaw arkuszy maturalnych
?proooszę o pomoc
20 kwi 15:23