Dla jakich wartości parametrów a,b liczba r jest dwukrotnym pierwiastkiem
omenn:
Dla jakich wartości parametrów a,b liczba r jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu W(x),
jeśli:
W(x)= x3−ax2+bx−3 r=−1
15 mar 23:00
Jack: W(x)=(x+1)2(x−c)
obliczysz z tego c
a potem przemnóż prawą stronę, sczytaj kolejne współczynniki.
15 mar 23:13
omenn:
Mogłbyś to rozpisać jakoś ?
15 mar 23:28
Jack: ok, widać, że c =3 (bo wyraz wolny musi wyjść −3)
jak wszystko wymnożysz dostaniesz (x2+2x+1)(x−3)=x3....
Teraz tylko odczytaj współczynniki przy potęgach gdzie wcześniej miałeś "a" i "b".
15 mar 23:32