stereometria
Ergo:

Proszę o pomoc z tym zadaniem

Podstawą graniastosłupa prostego jest równoległobok o bokach długości 13 cm i 37 cm oraz
przekątnej długości 40 cm. Stosunek długości krawędzi bocznej graniastosłupa do dłuższej
przekątnej podstawy wynosi 15 : 16. Oblicz objętość graniastosłupa.
1) liczę pole podstawy z Herona −
P
ΔADB=
√45(45−13)(45−37)(45−40)=240
P
ABCD=480
2) chcę policzyć sinα ze wzoru na pole równoległoboku potem cosinus z jedynki ale
480=13*37*sinα
cos
2α+sin
2β=1
| | 231361 | | 230400 | |
cos2α= |
| − |
| |
| | 231361 | | 231361 | |
| | 961 | |
cos2α= |
| ={31}{481} |
| | 231361 | |
i straciłem wenę. nic dalej mi nie wychodzi. chyba te liczby mnie zabiły i pomysły moje.
proszę o wsparcie
15 mar 21:34
onaa: skoro jest juz sin i cos to moze teraz policz z twierdzenia cosinusow dlugosc dluzszej
przekatnej podstawy i wtedy wysokosc bryły...
15 mar 21:40
Ergo: | | 31 | |
d2=132+372−2* |
| *13*37 ? |
| | 481 | |
15 mar 21:43
onaa: | | 15 | | h | |
wyszło mi że 40 to jednak dłuższa podstawa  więc może teraz |
| = |
| i h=37,5 |
| | 16 | | 40 | |
15 mar 21:47
Ergo: owszem i tak robilem tylko ze w odpowiedziach jest V=18dm3 dlatego nie wiem czy ja jestem
głupi czy zadanie
15 mar 21:48
onaa: a jaki to zbiór
15 mar 21:49
onaa: znazcy chodzi o ksiązke oczywiscie
15 mar 21:50
Ergo: Pazdro do 3 liceum

Klaczkow Kurczab Swida
15 mar 21:51
onaa: a temat

mam starsze wydanie troszke to moze to tylko bład w druku, zaraz u siebie spr tylko
daj dokladniejsze namiary
15 mar 21:53
Bogdan:
a, b − długości boków równoległoboku
e, f − długości przekątnych równoległoboku
e
2 + f
2 = 2a
2 + 2b
2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Najpierw trzeba upewnić się, która z przekątnych równoległoboku jest dłuższa.
e = 40, e
2 = 1600
40
2 + f
2 = 2*13
2 + 2*37
2 ⇒ f
2 = 1476, a więc dłuższa przekątna to e = 40
H − wysokość graniastosłupa.
15 mar 21:53
Ergo: w moim wydaniu jest to zadanie 9.60 (zbior zadan)
15 mar 21:56
onaa: w moim nie ma aż tylu zadań

niestety nie pomogę, przykro mi...
15 mar 21:59
Ergo: faktycznie wychodzi

omg przez takie rachunki przejsc a przez ostatni chyba najlatwiejszy nie
dalem rady

to boli.
15 mar 22:01
Bogdan:
| | 75 | |
V = 480 * |
| = 18000 [cm3] = 18 [dm3] |
| | 2 | |
15 mar 22:01
Ergo: V=37,5*480

dziekuje
15 mar 22:01
Ergo: z tym ze Bogdanie ten wzor z przekatnymi i bokami rownolegloboka jednak trzeba znac

jak nie
to masakra z tym sprawdzeniem. Widac ze profesjonalny matematyk jestes
15 mar 22:06
Bogdan:

Tak to już jest
Ergo, ten fachowiec jest lepszy, który dysponuje lepszymi narzędziami.
Ten wzór trzeba znać. Dość łatwo go wyprowadzić korzystając z twierdzenia Pitagorasa.
cos(180
o − α) = −cosα
e
2 = a
2 + b
2 − 2abcosα
f
2 = a
2 + b
2 + 2abcosα
+ −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
e
2 + f
2 = 2a
2 + 2b
2
15 mar 22:57
Bogdan:
Poprawiam: "Dość łatwo go wyprowadzić korzystając z twierdzenia cosinusów"
16 mar 02:20
Ergo: juz rozumiem

dziekuje
16 mar 06:43
tyu: czy ten wzór, który pokazał Bogdan, przedstawia tylko zależność pomiędzy długościami boków a
przekątnymi. Ma on jakąś nazwę
30 sie 21:50
Eta:
W każdym równoległoboku o bokach a i b i przekątnych e i f
zachodzi : e2+f2= 2a2+2b2
30 sie 23:16
tyu: dziękuję
31 sie 09:33