Trójkątem podobnym do trójkąta KLM jest:
Calineczka.:

Bok KM ma długość
√2
Bok LM =2
Treść zadania:Trójkątem podobnym do trójkąta KLM jest:
Zaraz dodam podpunkty

16 mar 00:22
Calineczka.:

A)
p2 przy boku to
√2
16 mar 00:24
Calineczka.:

B)
16 mar 00:25
Calineczka.:

C)
p2 przy boku to
√2
16 mar 00:26
Calineczka.:

D)
2p2 przy boku to 2
√2
p2 to
√2
16 mar 00:28
Jack: który na pewno jest podobny? (wystarczy żeby wszystkie kąty były takie same)
16 mar 00:29
Calineczka.: To nie podpunkty a odpowiedzi

mała gafa
16 mar 00:30
Jim: o tuż to wiec musisz policzyc konty
16 mar 00:30
Calineczka.: Hmm no właśnie który

w środku mają być równe 180 stopni
16 mar 00:30
Jim: kąty przepraszam co ja napisałem
16 mar 00:31
Jim: no jak to w kazdym trójkacie bywa
16 mar 00:31
Jack: na pewno a) jest podobny, zauważ że kąty są te same (jak się przyjrzysz podobieństwo będzie
√2)
16 mar 00:31
Calineczka.: nio to wychodzi A
16 mar 00:32
Jack: Tak, muszą być 180o.
16 mar 00:32
Jim: musisz sprawdzic w kazdym z tych podpunktów jakie wyjda konty wtedy przeanalizujesz z głównym
rysunkiem i po kłopocie
16 mar 00:32
Calineczka.: tak?
16 mar 00:32
Jim: moze być kilka poprawnych odpowiedzi
16 mar 00:33
Jack: tak, a). Myślę nad uwagą Jim'a. W tym ostatnim kątów nie ma...
16 mar 00:33
Calineczka.: no dobra ale w d nie mam podanych kątów

a w c jest tylko jeden więc to tez musze jakoś
sprawdzić
16 mar 00:34
Calineczka.: B napewno odpada?
16 mar 00:34
Jack: b) odpada, prawda? Uzasadnij.
16 mar 00:34
Jack:
16 mar 00:34
Godzio: w C ten kąt ma 35
o a w twoim głównym trójkącie żaden kąt nie ma miary 35
o
16 mar 00:35
Jim: no nie ma ale mozna obliczyc przekształcajac twierdzenie cosinusów czy sinusów
16 mar 00:35
Jack: c) tez odpada bo ... ma 'niewyparzony' kąt
16 mar 00:35
Jim: wiec pozostaje jeszcze d ale nie chce mi sie liczyc
16 mar 00:37
Calineczka.: B−odpada ponieważ:
105+35=140
180−140=40 a w trójkącie KLM mam tylko kąt 45
a 45≠40 tak?
16 mar 00:37
Calineczka.: uuu twierdzen sinusów i cosinusów nie miałam więc napewno odpada
16 mar 00:38
Jack: 
właśnie tak (w KLM żaden kąt nie jest równy 40
o).
16 mar 00:38
Calineczka.: oki
16 mar 00:39
Jack: moment.
16 mar 00:40
Jim: no to moze wysokośc tego trójkata wystawic i bedziemy miec ze 90 stopni to kat miedzy
wysokoscia i podstawa podany jeden bok i bodajrze wysokosc bedzie padac w zaleznosci który
trójkat wybierzemy podstawe na 2/3 albo 13 długości tej podstawy
16 mar 00:41
Jim: 1/3 długości podstawy jezeli rozumiecie o co mi loto
16 mar 00:42
Jim:

troche go odwróciłem zeby było łatwiej
16 mar 00:47
Calineczka.: Ja to już w ogóle nie wiem o co chodzi
16 mar 00:48
Jim: nie mialas funkcji trygonometrycznych
16 mar 00:51
Jack:

α=45
o
KMM
1 jest równoramienny prostokątny więc β=45
o czyli γ=105−45=60
o.
Więc δ=30
o
| √3 | | |KO| | | √6 | |
| = |
| ⇒|KO|= |
|
|
| 2 | | √2 | | 2 | |
| | 1 | | |OL| | |
Stąd cosδ=30o= |
| = |
|
|
| | 2 | | ML | |
Więc
16 mar 00:52
Jack: trzeba sprawdzić (o ile nie ma tu błędu) czy stosunki boków się zgadzają z naszym ostatnim rys.
16 mar 00:53
Jack: Błąd...
|OL|=
√6
| | √6 | | 3√6 | |
czyli |KL|=√6+ |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | |
16 mar 00:55
Calineczka.: Aha
16 mar 00:56
Calineczka.: Trochę to skomplikowane

Ale dziękuje bardzo

16 mar 00:57
Jack: zdaje się, że ten ostatni nie jest podobny...
16 mar 00:58
Calineczka.: Dziękuje wszystkim za pomoc

16 mar 00:59
Jack:
16 mar 00:59
Jim: i tak pewnie nie wiesz o co chodzi
16 mar 01:00
Calineczka.: No z tym ostatnim nie wiem ale to żaden problem żeby to zrozumieć
16 mar 01:01
Jim: po prostu trzeba troche kombinowac
16 mar 01:03
Jim: mi sie nie chciało liczyc ale widze ze Jack nie ma co robić
16 mar 01:04
Jack: taa... komputer naprawiam znajomej, a jutro dopiero na 9:45 więc troszkę czasu mam
16 mar 01:05
16 mar 01:05
Jack: poza tym
Calineczka tak szeroko się uśmiecha, że nie mogłem odmówić
16 mar 01:05
Jim: komputer naprawiam znajomej o tej porze nie widziałem że to sie tak teraz nazywa
16 mar 01:06
Calineczka.: na 9:45

do szkoły

hmm to nie lepiej iść spać?
16 mar 01:06
Jack: 
ale już kończę więc.. coś przekąszę i spać
16 mar 01:07
16 mar 01:07
Jack: do szkoły... powiedzmy

no właśnie zamierzam za parę chwil zmykać.
16 mar 01:08
Calineczka.: Jack to ile Ty w ogóle masz lat? że tak spytam
16 mar 01:08
Jim: no to kłaść sie spac ja mam wolne wiec koczuje w nocy
16 mar 01:09
Jack: strzelaj

Ale może znikniemy z tego forum − bo zadań tymi strzałami nie rozwiązujemy...
16 mar 01:09
Jack:
16 mar 01:09
16 mar 01:10
Jim: no wlasnie tez o tym pomyslałem ktos to jutro zobaczy i nas jeszcze oknoci
16 mar 01:10
16 mar 01:11
16 mar 01:11
Jack: możesz śmiało w totka grać z takimi strzałami
16 mar 01:12
Jim: a ty Calineczko ile masz lat
16 mar 01:12
Calineczka.: strzeliłam?

16 mar 01:12
Calineczka.: Ha strzelaj

16 mar 01:13
Calineczka.: trafiłam miało być?
16 mar 01:13
Jack: strzeliłaś i trafiłaś
16 mar 01:13
Jim: z 18 albo 19
16 mar 01:14
Calineczka.: Niee

16 mar 01:14
Jim: 17
16 mar 01:15
Calineczka.: Nie

Ale moge tyle mieć

16 mar 01:16
Jim: rozumiem rocznikiem czyli jestes w pierwszej klasie na moje oko
16 mar 01:17
Calineczka.: nie no 20 mam

16 mar 01:19
Jack: taa... a miałem napisać że każda kobieta chciałby mieć 17

Jasna sprawa, że masz więcej
16 mar 01:21
Jack: Do następnego razu. Dobranoc Wam!
16 mar 01:23
16 mar 01:24
Calineczka.: Dziękuje jeszcze raz za pomoc

Dobranoc
16 mar 01:24
Jack: a tak z ciekawości − co studiujesz że potrzebujesz takie zadania rozwiązywać?
16 mar 01:25
Calineczka.: Nie studiuję

To moja praca kontrolna

dostałam kartkę z zadaniami i musze rozwiązać więc
korzystam z pomocy
16 mar 01:28
Jack:
16 mar 01:28
Calineczka.: Zadania niby banalne ale żeby coś pojąć trzeba kombinować i choć troche się przyłożyć

16 mar 01:30
Calineczka.: Czas spać

Dobrej nocki

16 mar 01:48
Chmurka: To co wkoncu jest odpowiedzią?
2 kwi 16:18
ford:
Odp. A
Bo trójkąt z pierwszego postu oraz trójkąt z odpowiedzi A mają takie same kąty
2 kwi 17:23