Wykaż że jeżeli w trapez równoramienny można wpisać okrąg
agoo: 12. Wykaż że jeżeli w trapez równoramienny można wpisać okrąg, to wysokość trapezu jest średnią
geometryczną długości jego podstaw.
16 mar 10:26
fruu: odswiezam, mam podobne zadanie
28 mar 18:23
Eta:
| | a+b | |
warunek wpisaniaokręgu w trapez: a+b= k+k => k= |
|
|
| | 2 | |
z tw. Pitagorasa
h
2= k
2 −x
2
h
2= (
a+b2)
2 − (
a−b2)
2
4h
2= a
2+2ab +b
2 −a
2+2ab −b
2
4h
2= 4ab
h
2=ab
h=
√ab
c.b.d.o.
28 mar 18:40
fruu: serdecznie dziekuje
28 mar 18:42
Eta:
28 mar 18:54
endrju: no dobrze, ale h=2R, a w trapezie srednia geometryczna podstaw to taki odcinek powiedzmy "y",
że a/y = y/b czyli y2 = √ab, a jak spróbujemy znaleźć taki odcinek y w tym trapezie to mam
wrażenie, że nie będzie on mógł równac się 2R.
7 kwi 13:14
arnold: fantastyczne rozwiąznie
20 paź 21:12
kolega arnolda: no rzeczywiście
20 paź 21:13
Eta:

No to jeszcze inny sposób

2α+2β= 180
o ⇒ α+β= 90
o zatem trójkąt BOC jest prostokątny
podobieństwa trójkątów BOE i COE z cechy (kkk)
| r | | | | √ab | | √ab | |
| = |
| ⇒ r2= |
| ⇒ r= |
| , r>0 |
| | r | | 4 | | 2 | |
to
h=2r=
√ab
c.n.u
20 paź 21:28
Eta:

dla
kolegi arnolda
20 paź 21:29
Eta:
| | ab | |
Poprawiam zapis : ⇒ r2= |
| |
| | 4 | |
20 paź 21:31