gh
!!!: 406. W kule wpisano dwa stozki o wspolnej podstawie, przy czym jeden z nich ma pole powierzchni
bocznej trzy razy wieksze nic drugi. Oblicz stosunek dlugosci wysokosci tych stozkow.
15 mar 19:28
PTwr:

Pole powierzchni bocznej stożka to πrl
r jest takie same dla obu stożków, nie znamy ich tworzących ( l )
Z oczywistych powodów stożek o większej powierzchni bocznej ma dłuższą tworzącą.
l większego zostanie jako l
l mniejszego zmutuje w k
Jeden ma bok trzy razy obszerniejszy niż drugi więc
πrl=3πrk
robimy wiadomo co i zostaje
l=3k
Wysokości obu stożków znajdują się na jednej prostej i razem są równe średnicy kuli ( bo stożki
są w nią wpisane i mają tą samą podstawę )
I jak widać na moim paskudnym rysuneczku mamy deltoid, wiemy że jego dłuższa przekątna jest
równa sumie wysokości stożków
d1=h1+h2
Wiemy że boki deltoidu są w proporcjach 3 do 1
l=3k
Masz początek zadania, reszta to pestka =)
15 mar 19:46
!!!: bardzo dziękuję, ale mam problrm nadal, siedzę nad tym od czasu jak odpowiedziałes/aś (czyli
już chwilę) i nie wiem nadal co mam z tym dalej zrobić
ułożyłam sobie układ z tw. pit:
r2+h12=k2
r2+h22=9k2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− −
odjęłam stronami i otrzymałam:
h12−h22=−9r2
ale skąd wziąć jakieś drugie równanie?
co dalej?
15 mar 20:29
!!!:
15 mar 20:38
!!!: nie ma co. ja tu pomagam w wolnych chwilach a mi nikt. z resztą widziałam tu już wczoraj
podobne stwierdzenie...
15 mar 21:30
!!!: * przepraszam, zwracam honor PTwr i jeszcze raz dziękuję.
15 mar 21:30
!!!: nadal prosze o pomoc
15 mar 21:30
!!!:
15 mar 21:37
Jack: to pionowa oś jest średnicą . może więc
k2+(3k)2=(h1+h2)2
(nie wiem czy już nie zostało to wykorzystane)
15 mar 21:45
Brochu:

D:
AB− srednica okręgu
czyli |<ACB| = 90
◯
SZ:
R:
3πrl=πRL
L=3l
ΔABC~ΔAOC z cechy KKK (oba są prostokątne i mają wspolny kąt B)
l
2 = h(H+h)
z tw. pitagorasa w ΔACB:
(h+h)
2 = l
2+L
2
(h+h)
2 = 10l
2
podstawiam l
2 = h(H+h) do drugieog wzoru i mam:
(H+h)
2 = 10h(H+h) / : (h+H)
h+H = 10h
H=9h
Szukany stosunek:
20 kwi 01:03