matematykaszkolna.pl
gh !!!: 406. W kule wpisano dwa stozki o wspolnej podstawie, przy czym jeden z nich ma pole powierzchni bocznej trzy razy wieksze nic drugi. Oblicz stosunek dlugosci wysokosci tych stozkow.
 1 
odp:

9 
15 mar 19:28
PTwr: rysunekPole powierzchni bocznej stożka to πrl r jest takie same dla obu stożków, nie znamy ich tworzących ( l ) Z oczywistych powodów stożek o większej powierzchni bocznej ma dłuższą tworzącą. l większego zostanie jako l l mniejszego zmutuje w k Jeden ma bok trzy razy obszerniejszy niż drugi więc πrl=3πrk robimy wiadomo co i zostaje l=3k Wysokości obu stożków znajdują się na jednej prostej i razem są równe średnicy kuli ( bo stożki są w nią wpisane i mają tą samą podstawę ) I jak widać na moim paskudnym rysuneczku mamy deltoid, wiemy że jego dłuższa przekątna jest równa sumie wysokości stożków d1=h1+h2 Wiemy że boki deltoidu są w proporcjach 3 do 1 l=3k Masz początek zadania, reszta to pestka =)
15 mar 19:46
!!!: bardzo dziękuję, ale mam problrm nadal, siedzę nad tym od czasu jak odpowiedziałes/aś (czyli już chwilę) i nie wiem nadal co mam z tym dalej zrobić ułożyłam sobie układ z tw. pit: r2+h12=k2 r2+h22=9k2 −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− − odjęłam stronami i otrzymałam: h12−h22=−9r2 ale skąd wziąć jakieś drugie równanie? co dalej?
15 mar 20:29
!!!:
15 mar 20:38
!!!: nie ma co. ja tu pomagam w wolnych chwilach a mi nikt. z resztą widziałam tu już wczoraj podobne stwierdzenie...
15 mar 21:30
!!!: * przepraszam, zwracam honor PTwr i jeszcze raz dziękuję.
!!!: nadal prosze o pomoc
!!!:
15 mar 21:37
Jack: to pionowa oś jest średnicą . może więc k2+(3k)2=(h1+h2)2 (nie wiem czy już nie zostało to wykorzystane)
15 mar 21:45
Brochu: rysunekD: AB− srednica okręgu czyli |<ACB| = 90 SZ:
h 

=?
H 
R: 3πrl=πRL L=3l ΔABC~ΔAOC z cechy KKK (oba są prostokątne i mają wspolny kąt B)
h l 

=

l H+h 
l2 = h(H+h) z tw. pitagorasa w ΔACB: (h+h)2 = l2+L2 (h+h)2 = 10l2 podstawiam l2 = h(H+h) do drugieog wzoru i mam: (H+h)2 = 10h(H+h) / : (h+H) h+H = 10h H=9h Szukany stosunek:
h h 1 

=

=

H 9h 9 
20 kwi 01:03