dziwne zadnie
Adriana: Mam jakieś dość dziwne zadnie

nie wiem nawet jak się za to zabrać.. normalnie masakra.. moze
ktoś będzie wiedział jak to zrobić proszę ZERKNIJICIE

Wskazówki zegara mają długości 6 cm i 16 cm . Oblicz jaka jest odległość między ich końcami o
godz 10
00
15 mar 19:14
PTwr:

a=6cm
b=16cm
Cały zegar, a więc okrąg, ma 360 stopni, godzin jest dwanaście więc jest dwanaście wycinków
pomiędzy godzinami, czyli jeden wycinek to 360/12, α to dwa wycinki bo jedna wskazówka jestna
10 a druga na 12 czyli α=360/6=60
Mając α możesz to obliczyć na wiele sposobów, np skorzystaj ze wzorów na pole trójkąta − jest
jakiś wykorzystujący dwa boki i kąt pomiędzy oraz jakiś wykorzystujący wszystkie trzy boki,
oblicz pierwszym pole a z drugiego wyciągnij c, ale to tylko przykładowy sposób =)
15 mar 19:27
15 mar 19:29
figa:

o godz. 10
oo miara kata między wskazówkami jest 60
o
bo 360
o:12= 30
o 2*30
o= 60
o
ze wzoru cosinusów w trójkącie ABC
d
2= 16
2+6
2−2*16*6*cos60
o = 216+36−2*6*16*
12= 196
d=
√196= 14 cm
15 mar 19:40
Adriana: dziękuje ślicznie... teraz widzę, że nie było takie trudne

dziękuje slicznie
15 mar 19:54