Pomóżcie znaleźć ciąg
Pusia2: mam problem ze znalezieniem czterowyrazowego ciągu

a
1(a
1+2)(a
1+4)(a
1+6)=105
15 mar 22:00
Bogdan:
1 * 3 * 5 * 7 = 105
15 mar 22:02
kiełbasa: Bogdanie, pomożesz mi? 407. Stosunek pola powierzchni bocznej stożka do pola powierzchni kuli
opisanej na tym stożku
wynosi 3:8. Znajdź kąt rozwarcia tego stożka.
15 mar 22:03
Pusia2: wyszło mi: a
14+12a
13+44a
12+48a
1=105 i co dale

15 mar 22:04
Pusia2: jak dojść do tego rozwiązania Bogdan...
15 mar 22:05
kibix: muszisz znalez teraz pierwisatek wielomianu i podzielić go przez ten pierwiastek(zgodnie z
twierdzeniem bezu) Mala podpowiedz tym pierwiastkiem jest np 1
15 mar 22:07
Jack: a1 przed nawias.
15 mar 22:07
15 mar 22:08
Jack: tfuuu, nie zauważyłem 105 po drugiej stronie...

masz podpowiedź
kibix.
15 mar 22:08
15 mar 22:09
kibix: napisz co wyszlo jak podzielilas. Moze wiecej juz pierwiastkow nie ma
15 mar 22:12
kibix: Po rozbici wyglada to tak (x+7)(x−1)(x2+6x+15)=0
15 mar 22:18
Bogdan:
Zadanie z ciągiem.
Mamy do czynienia z ciągiem arytmetycznym (an) o różnicy 2.
Oznaczmy: a1 = k − 3, a2 = k − 1, a3 = k + 1, a−4 = k + 3.
(k − 3)(k − 1)(k + 1)(k + 3) = 105
(k2 − 9)(k2 − 1) = 105
k4 − 10k2 − 96 = 0, Δ = 484, k2 = −6 sprzeczność lub k2 = 16
k = −4 lub k = 4
a1 = −7, a2 = −5, a3 = −3, a4 = −1 lub a1 = 1, a2 = 3, a3 = 5, a4 = 7
15 mar 22:24
Bogdan:
a1 = k − 3, a2 = k − 1, a3 = k + 1, a4 = k + 3
15 mar 22:25
Pusia2: Dziękuję BARDZO Bogdanie
15 mar 22:40