prosze pomocie mi z tym o 11 mam matme
Gosia :(: uzasadnij ze wilomianu w nie da sie rozlozyc na czynniki liniowe
a. w(x)=x6−27x3
b. w(x)=x5+125x2
c.w(x)=x4−64x
16 mar 08:45
wilga:
ze wzoru ; a3−b3= (a−b)(a2+ab+b2)
a3+b3=( a+b)(a2−ab+b2)
a) x3( x3−27)= x3( x3−33)=x3( x−3)(x2+3x+9)
dla wyrażenia: x+3x+9 Δ= 9−36 <0
więc to wyrażenie nie ma pierwiastków w zb. l.R , czyli nie jest rozkładalne
na czynniki st. pierwszego
b) i c) podobnie
16 mar 13:54
Gosia :(: nie wiem nie wychodza mi b c w ogole
16 mar 14:25
wilga:
b) x2( x3+53)= x2( x+5)(x2−5x+25) Δ<0 −−nie ma rozkładu
c) x( x3− 43)=x( x−4)(x2+4x+16) Δ<0 −− nie ma rozkładu
16 mar 14:27
Gosia :(: dziekuje slicznie
16 mar 14:33