parę zdań..
freya: Proszę o pomoc z kilkoma zadaniami:
1) Sprawdź, czy log(2 + √3) = −log(2 − √3).
2) Pole rombu o boku √6 jest równe 3. Oblicz miarę kąta ostrego tego rombu.
3) Liczba 1 + √2 jest pierwiastkiem wielomianu w(x) = x3 + mx − 1. Oblicz m.
4) Suma kwadratów trzech kolejnych liczb parzystych jest równa 200. Wyznacz te liczby.
5) Pan Adam pożyczył od pana Pawła pewną kwotę pieniędzy, którą miał spłacić w osiemnastu
nieoprocentowanych ratach. Pierwsza rata wynosiła 420zł, a każda następna była o 20zł mniejsza
od poprzedniej. Jaka była wysokość ostatniej raty? Jaką kwotę pożyczył pan Adam?
6) Dla jakiej ujemnej wartości parametru k funkcja f(x) = x2 − kx + 1 ma tylko jedno miejsce
zerowe? Wyznacz dla tej wartości parametru k punkty wspólne wykresu funkcji f i prostej y =
4.
7) Pole trapezu równoramiennego jest równe 36 cm2, a stosunek długości podstaw wynosi 1:2.
Oblicz pola czterech trójkątów, na które dzielą ten trapez jego przekątne.
15 mar 18:22
freya: Pomoże ktoś?
15 mar 18:45
freya:
15 mar 19:01
freya: podbijam
15 mar 19:21
Wojciech:
1)
log(2+√3) + log(2 − √3) = 0 Przy dodawaniu masz mnożenie nawiasów
log( 4 − 3) = 0
100 = 1
2) a2 * sinα = 3
6 *sinα = 3; α= π/6
3) Oblicz:
(1+ √2)3 + m(1 + √2) − 1 = 0
4)
n2 + (n+2)2 + (n+4)2 = 200
n1= −10 (odrzucamy) n2=6, czyli 6, 8, 10
15 mar 19:33
freya: up
15 mar 19:34
freya: oo, dziekuje za zainteresowanie sie
15 mar 19:34
freya: 5,6,7 − ktoś pomoże?
15 mar 19:53
freya: up
15 mar 20:02
freya: ^
15 mar 20:16
Wojciech:

5) Ostatnia rata
420 − (18 −1) *20 = 80
Kwota z sumy arytmetycznej:
Średnio za każdym razem musiał dać (420 +80 )/2 = 250
250 * 18= 4500
6) Wrzuć w warunek Δ=0 i wyznacz k pamietając, że k<0. A z prostą już wiesz...
7) Te 2h wziąłem z podobieństwa trójkątów. Wiemy, że:
3x*3h/2 = 36 // *
19
xh/2 = 4 = pole gornego trojkata.
Wiekszego wynosi 16. Reszta to 36 − 20 = 16/2 = 8. Reszta po osiem.
15 mar 20:33
Wojciech: mam nadzieję, że nie jesteś w klasie maturalnej, co?
15 mar 20:34