Zadanie niby z tych ŁATWYCH, ale jednak TRUDNE ... =(
o nie!NIE!daje rady:(:( HELP=): . PEwien prostokątny ogród ma powierzchnie która wynosi 1540 m2. Nalezy obliczyc wymiary tego
ogrody, przy czym wymiary te różnią się o 9 m. Bardzo prosiłbym o pomoc, a dokaldnie o prawie
cale rozpisanie, bo ciezko dzis z moim mysleniem... HEH!
15 mar 21:17
Bogdan:
x * y = 1540 i x − y = 9
Rozwiąż ten układ równań przy założeniu: x > 0 i y > 0.
To zadanie nie wymaga intensywnego myślenia, więc dasz radę.
15 mar 21:30
Johaś: a(a+9)=1540m2
a2+9a−1540=0
Δ=81+6160=6241
√Δ=79
a1= −44
a2=35
a=35m
b=35m+9m=44m
Odp. Ogród ma wymiary 35mx44m.
15 mar 21:30
tom: pisz porządnie bo nic nie widać

podejrzewam, że dł. boków różnią sie o 9m :
a, b wymiary prostokąta b=a+9
pole a(a+9) =1540 a
2 + 9a −1540 =0
√Δ =
√81 − 4*1540 = 79
a= U−9 +79}{2} = 35 ( bo a >0)
b= 44
15 mar 21:30
15 mar 21:53