matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
...
Karolina:
jesli dla kata ostrego sinα=2/3 to a) tgα=1/2 b) tgα=2 c) tgα=
√
5
/5 d)2
√
5
/5
16 mar 14:01
Julek:
sin
2
x + cos
2
x = 1
4
cos
2
x = 1 −
9
√
5
√
5
cosx =
lub cosx = −
3
3
√
5
kąt ostry, więc od (0;90), więc dla cosx będzie to wartość dodatnia, więc cosx =
3
sinx
2
3
2
3
2
2
√
5
tgx =
=
=
*
=
=
cosx
√
5
3
3
√
5
√
5
5
Odpowiedź : D
16 mar 14:07