Maturalne
Lachu:

Mam problem z zadaniem maturalnym
W trójkacie prostokątnym stosunek przeciwprostokątnych jest równy 7/2. Wykaż że wysokość
poprowadzona z wierzcholka kąta prostego dzieli przeciwprostokątną na odcinki, których
stosunek jest równy 49/4
i zrobilem tak ze ABC (7a)
2+(2a)
2=(49a+4a)
2
CDA x
2+(4a)
2=(2a)
2
CDB x
2+(49a)
2=(7a)
2
I teraz nie wiem jak to udowodnic ani co zrobic

pomozcie
15 mar 20:56
Jack: z podobieństwa skorzystaj. Wszystkie 3 trójk. są do siebie podobne.
15 mar 21:01
Lachu: hmmm mozesz pomoc troszke..
15 mar 21:11
Lachu: tales?
15 mar 21:11
Lachu: ...
15 mar 21:17
Wojciech: Od kiedy trójkąt ma dwie przeciwprostokątne? Weź przepisz to porzadnie.
15 mar 21:23
Jack: mowa o stosunku przyprostokątnych, tak?
15 mar 21:24
Lachu: W trójkacie prostokątnym stosunek przyprostokątnych jest równy 7/2 RESZTA BEZ ZMIAN
15 mar 21:29
Jack: z ΔCDB ∼ ΔCDA mamy:
x
2=|DC|*|DA|
Z ΔABC∼ ΔCDA mamy:
Powstawiając do tego co wczesniej:
| 49 | |
| |DA|2=|DC|*|DA| \ : |DA|2
|
| 4 | |
15 mar 21:35
Jack: ajajaj...
15 mar 21:35
Jack: pomyliłem literki

Spróbuj znaleźć błąd
15 mar 21:37
Jack: w trzecim wierszu przy x2 powinno być
x2=|DB|*|DA|
i dalej zamiast |DC| będzie |DB|
15 mar 21:38
...: W kule wpisano dwa stozki o wspolnej podstawie, przy czym jeden z nich ma pole powierzchni
bocznej trzy razy wieksze nic drugi. Oblicz stosunek dlugosci wysokosci tych stozkow.
15 mar 21:39
Lachu: dziekuje przenalizuje sobei

wielkie dzieki <browar>
15 mar 21:42
Wojciech:

Z trójkątów podobnych:
y/h = h/x −−> h
2 = xy (1)
a/b = h/x −−> h = ax/b (2)
R−nie drugie do pierwszego
(ax/b)
2 = xy −−−−> (a/b)
2 = y/x = (
72)
2 =
494
15 mar 21:59
Paulina: Czy to zadanie znalazło się kiedyś na maturze? Jeśli tak to proszę o podanie na której...
18 gru 22:43