Funkcja liniowa
Milena: Proszę, pomóżcie mi.. Zadanie brzmi tak: Napisz równania przekątnych kwadratu, którego dwa
przeciwległe wierzchołki mają współrzędne A=(−1,3), C=(3,−1).
15 mar 21:55
Jack: 1. wyznacz prostą przechodzącą przez te punkty.
2. policz środek tego odcinka.
3. przekątne przecinają się pod kątem prostym, więc współczynnik a z równania drugiej prostej
będzie odwrotny i przeciwny do tego policzonego w punkcie 1.
4. prosta którą policzysz przechodzi przez policzony w punkcie 2 środek.
15 mar 22:19
Lachu: 1.jest rownanie (y−ya)(xa−xc)−(yc−ya)(x−xa)=0 podstawiasz i masz rownanie
2. 1/2 d=√xc−xa)2+(yc−ya)2
3 i 4 wyliczysz
15 mar 22:26
Lachu: soory tam ma byc 2 d a nie 1/2 d
15 mar 22:26
Lachu: 2 podpunkt zle napisalem
15 mar 22:27