Zadanko z chemii
Stuart: Witam, mam do rozwiązania dwa zadanka z chemii. Wiem, że to forum jest matematyczne, ale jakby
ktoś był uprzejmy to proszę go o pomoc

1. Oblicz gęstość azotu
2.W jakiej objętości SO2 zawarte jest tyle samo atomów, co w 10 gramach SO3?
17 lut 15:01
Mateusz: w zad 1 ta gęstość to w warunkach normalnych
17 lut 15:13
Stuart: Nie mam nic oprócz tego polecenia na kartce z zadaniami napisanego. Jak można to poproszę w
warunkach normalnych.
17 lut 15:19
Mateusz: zad 2 masa molowa SO3 wynosi 80g/mol
wiemy ze
80g SO3 →22,4 dm3
10g →x
x = 2,8dm3
Masa molowa SO2 = 64g/mol
64g→22,4dm3
x→2,8dm3
x = 8g
w 8g SO2 znajduje sie tyle samo atomów co 10 g SO3 co łatwo sprawdzic wykonując obliczenia z
zastosowaniem liczby Avogardo
17 lut 15:29
Mateusz: No noc ale raczej w warunkach normalnych bo nie przerabiacie na chemii równania Clapeyrona

w warunkach normalnych 1 mol dowolnego gazu zajmuje objętosc 22,4dm
3 korzystamy ze wzoru na
| m | |
gęstosc d = |
| odczytujemy mase molową azotu z ukłądu okresowego i podstawiamy
|
| v | |
| 14g | |
d = |
| = 0,625 g/dm3
|
| 22,4dm3 | |
w zad 2 dokoncz obliczenia tzn policz objętosc tych 8 g SO
2 bo zapomniałem tego zrobic
17 lut 15:33
Stuart: Czyli objętość w obu wypadkach jest taka sama? Więc trochę głupio mi w tym wypadku nauczyciel
sformułował zadanie, skoro jedyną rzeczą jaką się różnią dwa związki mając tą samą liczbą
cząsteczek jest masa cząsteczki.
17 lut 15:35
Stuart: | 8g | |
Czyli to ma być V= |
| ? |
| 22,4 dm3 | |
17 lut 15:37
Mateusz: nie bo nie masz podanej gęstosci SO2 gęstosc to nie to samo co masa co zresztą łatwo zauwazyc
nawet w jednostce gestosc podajemy w g/cm3 a mase w g
1mol SO → 22,4dm3
64 g→ 22,4dm3
8g SO2 → xdm3
x = ? to juz chyba policzysz
17 lut 15:42
Mateusz: | m | |
zresztą z tego wzoru to wynikałoby ze v = |
| co wygląda nieco smiesznie jak juz cos to
|
| v | |
17 lut 15:44
Stuart: Dzięki wielkie za pomoc
17 lut 16:02
Monika: liczba atomowa pewnego pierwiastka to 53 w jednym z jego izotopow suma liczby protonow
elektronow i neutronow zawartych w atomie jest rowna 180 podaj liczbę masową tego izotopu
15 mar 18:20
Monika: napisz w formie cząsteczkowej rownania reakcji tlenku fosforu (5) z wodą i z zasadą sodową
15 mar 18:24
Monika: w trzech probowkach znajdują się wodne roztwory

ctanu miedzi(2),octanu glinu i octanu
srebraa)korzystając z tabeli rozpuszczalności,wybierz i podaj wzor jednego odczynnika,ktorego
uzycie pozwoli strącic osady w kazdej z probowek. Wzor odczynnika. b)napisz w formie jonowej
skroconej rownanie reakcji wytrącania osadu roztworem wybranego odczynnika w probowce z
roztworem octanu miedzi(2)
15 mar 18:33
Mateusz: zadanie z izotopem
wiesz co to są izotopy to odmiany pierwiastka o takiej samej liczbie atomowej ale roznej
masowej więc A =180−53 = 127
zad 2
w zaleznosci od warunków i stosunku molowego mozna wyroznic kilka tych reakcji
P4O10 + 6H2O → 4H3PO4
P4O10 + 2H2O → 4HPO3 lub P4O10 + 4H2O → H4P2O7
reakcja z zasadą NaOH
P4O10+ 12NaOH → 4Na3PO4 + 6H2O
P4O10+ 4NaOH + 2H2O → 4NaPO3 + 2H2O
P4O10+ 8NaOH → 4Na2HPO4 + 2H2O
P4O10+ 4NaOH → 4NaPO3 + 2H2O
P4O10+ 8NaOH → 2Na4P2O7 + 4H2O
P4O10+ 6NaOH → 2Na3HP2O7 + 2H2O
P4O10+ 4NaOH → 2Na2H2P2O7
P4O10+ 2NaOH + 2H2O → 2NaH3P2O7
preferowana jest reakcja 1 bo o wodorosolach i hydroksosolach nie uczy cie sie na poziomie
podstawowym
zad 3
Analizując tabele rozpuszczalnosci moge zapisac wzory odczynników
Na3PO4 lub K3PO4 lub (NH4)3PO4
lub Na2SiO3 lub K2SiO3
lub K2CrO4 lub Na2CrO4 lub (NH4)2CrO4
pisze rownania reakcji
3Cu2+ + 2PO43−→ Cu3(PO4)2↓
Cu2+ + SiO32−→CuSiO3↓
Cu2++CrO42−→CuCrO4↓
Wybierz sobie reakcje ostatniej raczej nie pisz o własciwosciach chromu na poziomie podstawowym
nie bedzie cie sie uczyc
15 mar 19:36
Mad Chemist: Autorowi należy się chyba podziękowanie tyle sie napisał
15 mar 19:49