Pomozcie
Piter: siema sluchajcie mam do zaliczenia semestr w srode i musze zrobic kilka zadan wiem ze to was
nie obchodzi ale troche mi na tym zalezy a nic z matmy nie umiem i jesli mozecie i jestescie
na tyle mili to prosze was o pomoc
15 mar 20:10
Johaś: jakich zadań np, hm? co mam litość

tzn, spróbuję przynajmniej pomóc.
15 mar 21:19
Johaś: *bo mam litość
15 mar 21:19
Piter: oo chociaz jeden ma litosc

chodzi o wielomiany
15 mar 21:28
Piter: no i tez o wykresy funkcji
15 mar 21:30
Piter: do wykresu funkcji f(x)=−1x+q nalezy punkt P. Naszkicuj wykres funkcji f i podaj jej
zbior
wartosci.
a)P(1,4)
b)P(2,−312)
c)P(14,−1)
d)P(−23,12)
15 mar 21:35
Piter: TO POWYZEJ ZLE PRZEPISALEM


do wykresu funkcji f(x)=−1x+q nalezy punkt P. Naszkicuj wykres
funkcji f i podaj jej
zbior wartosci.
a)P(1,4)
b)P(2,−3
12)
c)P(
14,−1)
d)P(−
23,
12)
15 mar 21:39
...: a) 4=−1+q ⇒ q=5
y=−x+5 rysujesz wykres funkcji liniowej, przeciwdziedzina to rzeczywiste
b) analogicznie, za f(x) czyli innymi słowy y podstawiasz "ygrekową wszpłrzxędną punktu" za x −
xowoą współrzędną punktu, przeciwdzeidz. f.liniowej są zawsze wszystkie rzeczywiste
15 mar 21:42
Johaś: lipa trochę z tymi zadaniami, nie miałam jeszcze wykresów funkcji wielomianowych
15 mar 21:45
Johaś: lipa trochę z tymi zadaniami, nie miałam jeszcze wykresów funkcji wielomianowych
15 mar 21:45
Piter: a jakis rysunek cos z tych rzezcy

byl bym do zgonnie wdzieczny bo ja nic nie czaje z matmy.
nie mysl ze mi sie nie chce samemu tylko naprawde nic nie umiem
15 mar 21:45
Piter: To moze to

wyznacz wielomiany f(x)=[u(x)]
2 oraz g(x)=u(x)*w(x)
a. u(x)=2x+5, w(x)2x−5
b.u(x)=x2−4, w(x)=x2+4
15 mar 21:51
Piter: Pomoze ktos
15 mar 22:16
Johaś: to się zrobi, za chwilę
15 mar 22:18
Piter: cale szczescie ze jestes
15 mar 22:18
Johaś: a) F(x)=(2x+5)2=4x2+20x+25
G(x)=(2x+5)(2x−5)=4x2−25
tu masz wzory skróconego mnożenia : (a+b)2=a2+2ab+b2 oraz a2−b2= (a+b)(a−b)
b) F(x)=(x2−4)2=x4−8x2+16
G(x)=(x2−4)(x2+4)=x4−16
15 mar 22:23
Piter: oblicz wartosc wielomianu w dla podanego argumentu x.
a. w(x)=(x+5)2−(x−1)2−12(x+2), x=1+√3
b. w(x)=(x−3)2+(2x+1)2+5(x+1)(1−x), x=15−√22
15 mar 22:27
Johaś: ale to są rzygi...
a) W(1+√3)=[(1+√3) +5]2 − [(1+√3 − 1 ]2 − 12[(1+√3 +2]=
(3+10+10√3) − (2−2−√3 +1 )−12−12√3−24=
3+10+10√3−3+2+√3−1−12−24=
−√3−35
zaraz b.
Masz jakieś odpowiedzi do tego? Nie jestem pewna, czy nie zrobiłam błędu.
15 mar 22:39
Piter: w przykladzie a powinno wyjsc w(1+
√3)=0 Myslelem ze jestes facetem
15 mar 22:43
Johaś: łeeee, więc skaleczyłam cały przykład.
przykro mi
15 mar 22:45
Piter: c. w(x)=(x−3)(x+3)(2x2+18), x=√11
15 mar 22:49
yuiuy:

efsdff
15 mar 22:52
Piter: a bedziesz moze jutro

15 mar 22:58
Piter: uzasadnij ze wilomianu w nie da sie rozlozyc na czynniki liniowe
a. w(x)=x
6−27x
3
b. w(x)=x
5+125x
2
c.w(x)=x
4−64x
Gdyby ktos zechcial mi jeszcze pomoc umieszczam tu jeszcze jedno male zadnie

Jesli znajdzie
sie ktos zacny z gory dziekuje za pomoc
15 mar 23:13