Wielomiany, równanie cct
Kalumnia: Witam
mam takie proste zadanie z wielomianów (jakby co to nie jest moja opinia) i nie jestem pewien
czy dobrze rozwiązuję:
4x3−13x2−13x+4=0
4x3+4−13x2−13x
4(x3+1)*−13x(x−1)
4((x+1)(x2−x+1)) (−13x(x−1))
Δ(x2−x+1)=−1−4=−5 (nie ma pierwiastków)
pierwiastki: −1,
wiem, że jeszcze prawidłowe są (1/4, 4) wytłumaczy mi ktoś skąd się wezmą? (ewentualnie gdzie
się pomyliłem, albo co dalej należy zrobić)
15 mar 19:24
Kalumnia: Nakieruje mnie ktoś?
15 mar 20:16
b.: tutaj
4((x+1)(x
2−x+1)) (−13x(x−1))
jest coś nie tak. Powinien być minus przed nawiasami...
proponowałbym może tak
4x
3+4x
2 −17x
2−17x + 4x+4 = 0
teraz chyba się da wyłączyć (x+1) przed nawias
albo można też inaczej: skoro wiesz (odgadłeś?) że −1 jest pierwiastkiem,
to podziel dany wielomian przez (x+1), dostaniesz trójmian kwadratowy i zerową resztę,
dalej nietrudno... zob. np.
133 (przykładowe dzielenie itd.)
[stokrotka]
15 mar 20:29
Kalumnia: Dzięki, spróbuję coś z tym zrobić.
15 mar 20:32