matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum 210,
209
,
208
,
207
,
206
,
205
,
204
,
203
, ...,
całe
Zadania
Odp.
1
matura rozszerzona:
Wyznacz zbiór rozwiązań równania Ix+1I + Ix−2I =p , w zależności od parametru p p nalezy do liczb rzeczywistych
0
ABCD:
W okręgu poprowadzono dwie cięciwy AB i CD, które przecieły się w punkcie E. Wiedząc że: |AE| = 9, |EB| = 4 a |CE| = 3 oblicz |ED|
1
Agniecha:
POMOCY
Na półce stoi 5 tomów encyklopedii . Oblicz prawdopodobieństwo, że kolejne tomy ustawione są we
8
witek39:
witek39: Napisz wzór funkcji liniowej, której wykres przechodzi przez punkty A=(1;7) i B=(−2, −2), a następnie:
28
kasia18:
mam wiele zadan na zaliczenie semestru z matmy czy ktos mi pomoze? mam to na poniedzialek a matmy wogole nie rozumiem
4
CHI:
1. Wiadomo że tangens kąta ostrego α jest równy
2
3
. Wobec tego: A. α∊(0,30stopni)
0
Kalia :
Podstawą graniastosłupa jest trójkąt prostokątny równoramienny o ramieniu długości 9. Kąt między przekątną największej ściany bodznej i wysokości graniastosłupa jest równy
1
gupigupek:
A bylo to tak, bociana jebal szpak, a potem była zmiana i szpak jebal bociana.
5
Kalia:
Zbiorem rozwiązań nierówności −x
2
<5x jest: A.(−∞,−5)
2
Kalia:
Wyrażenie W=25−4x
2
+12xy−9y
2
w postaci iloczynowej ma postać: A.W=(5−2x+3x)
2
3
Angela:
Dwie proste k:y − 2x − 1 = 0 i l:y − x − 3 = 0 przecinają się w punkcie A. Poprowadzono prostą m przechodzącą przez punkt C = (4, 1) prostopadłą do k i przecinającą l w punkcie B. Oblicz
2
!!!!rybcia!!!!!!!!!!!:
Witam potrzebuje drobnego wsparcia... kojarzę iż był kiedyś wzór na odsetki w którym zawierała się kapitalizacja odsetek procent okres w latach i kwota podstawowa, ale nie pamiętam jaką
6
Songo:
Określ dziedzinę funkcji f(x)=
√
−x
2
+4x+5
. D: ?
0
pudel:
BARDZO PROSZĘ O POMOC <3 Wszystkie ściany sześcianu pomalowano. Następnie sześcian rozcięto na 64 jednakowe sześcianiki.
3
Patrysia:
Rozwiąż równanie 2x
2
+ 5xy − 12y
2
= 28
0
pudel:
BARDZO PROSZĘ O POMOC <3 Wszystkie ściany sześcianu pomalowano. Następnie sześcian rozcięto na 64 jednakowe sześcianiki.
0
Angela18:
Suma n początkowych liczb naturalnych dodatnich parzystych jest równa: a. S
n
=n
2
1
Kalia:
Funkcja f(x)=(−m−3)x
2
+5x+1 osiąga wartosć największą dla: A.m∊(−∞,3)
2
Mess:
Używając cyfr należących do zbioru {0,1,2,3,4,5} zapisujemy liczby czterocyfrowe(cyfry w liczbie mogą się powtarzać) Oblicz ile możemy zapisać liczb większych od 4999?
2
Mystery :
wyznacz najmniejszą wartość wyrażenia x
3
+y
3
, jeśli x+y=2
4
pppp:
pROSZ♥E O POMOC
!Dane są zbiory liczb rzeczywistych: A = {x : x + 2 〈 3}
3
ania66:
proszę o pomoc muszę te zadania mieć na zaliczenie,miałam przerwę w nauce zdarzenie losowe,i nic z tego nie rozumiem.
5
fruu:
Trzy liczby x, y, z sa kolejnymi wyrazami ciagu geometrycznego, a liczby x+y, y+z, z+x sa kolejnymi wyrazami ciagu arytmetycznego. Wyznacz iloraz ciagu geometrycznego.
2
Agula:
Ciągi
14
monika:
Funkcja kwadratowa rosnąca w przedziale (−
∞
,−3) oblicz jaki ma wzór.
1
anita113:
1.Ile razy energia kinetyczna kuli o masie 20g, poruszającej się z prędkością 600m/s jest większa lub mniejsza od energii kinetycznej rowerzysty, którego masa razem z rowerem wynosi 85
1
Irek :
Wierzchołki trójkąta ABC ,leżą na okręgu i środek O okręgu leży wewnątrz trójkąta.Jeśli kąt ABO ma miarę 20 stopni ,to kąt ACB ma miarę ; a)70 stopni b)40stopni c)20stopni d)10stopni
6
kasia18:
Dane są wielomiany
1
Krysia:
do wykresu funkcji f(x)=log
4
x nie należy punkt; a.(1,0) b.(12,−{1}{2} c.(2,2) d.(16,2)
1
ZADANIE DLA FIZYKA ! POMOCY ..:
Oblicz wartosc siły wypadkowej działającej na ruszajacy z miejsca samochód o masie 500 kg, jeśli w czasi 10 s uzyskuje on szybkosc 72 km/h. załóż ze ruch jest jednostajnie przyspieszony
0
Irek:
Wierzchołki trójkąta ABC ,leżą na okręgu i środek O okręgu leży wewnątrz trójkąta.Jeśli kąt ABO ma miarę 20 stopni ,to kąt ACB ma miarę ; a)70 stopni b)40stopni c)20stopni d)10stopni
4
Nita:
:::rysunek::: Kwadratowy kawałek tkaniny o boku 60cm rozcięto na cztery trójkątne kawałki o równych polach.(
5
monika:
Sinus kata ostrego a jest równy
3
7
.Wówczas oblicz cosinus tego kata.
1
Patka.:
Proszę o pomoc! Walec o wysokości H i promieniu podstawy R przecięto płaszczyzną równoległą do jego podstawy.
1
Kasia:
W trójkącie prostokątnym jedna przyprostokątna jest 4 razy większa od drugiej.Wykaż ,że wysokość opuszczona na przeciwprostokątną dzieli ją na odcinki, z których jeden jest 16 razy
5
ela:
0
grigo123:
kasa pożyczkowa proponuje kredyty,które należy spłacić w całości po upływie ustalonego terminu,a do tego czasu wpłacić co miesiąc 2% zaciągniętego kredytu.Oblicz jaką kwotę trzeba
31
gimigis:
pytanko: miałam coś takiego:
log(x+3)
log
x
−
= 1
log
0
,
1
i wyszło mi z tego:
1
Jadzia:):
Zbiorem wartości funkcji f(x)=2
x
+3 jest przedział; a.(−
∞
,+
∞
)
0
grigo123:
sprawdż ,który z podanych ciągów jest geometryczny an=4−3n an=3x5n−3
1
***GEOMETRIC***:
330. krawędź podstawy ostrosłupa prawidłowego trójkątnego ma długość a, pole pow. bocznej
1
wynosi
√
15
a
2
. oblicz miarę kąta nachylenia krawędzi bocznej do płaszczyzny podstawy.
4
1
xXx:
inflacja w roku 2007 wynosila 4% a w roku 2008 6%. o ile procent wzrosla inflacja w roku 2008 w stosunku do roku 2007?
1
paaanna:
Czy mógłby mi ktoś pomoc w takim zadaniu : log7 +1 = log7 +log.....
0
Angela:
Pomoże mi ktoś z tym zadaniem? http://matematyka.pisz.pl/forum/42661.html
8
Tomek:
Trzecia część liczby 3
1
50 jest równa: a)150 b)1150 c)350 d)3149 policz i zaznacz prawidłową odpowiedz.
1
ZADANIE DLA FIZYKA ! POMOCY ..:
Tramwaj poruszający się z prędkoscia 20 m/s podczas hamowania ma opóźnienie ruchu równe 4 m/s
2
.
1
skoczi:
Wyznacz takie liczby całkowite x i y, aby spełniona była równość: (pieriwastek 7 i 2 ) do kwadratu =xpierwiastek z 7 + y
5
NIta...:
To ważne! Układając prostokątny chodnik na działce pan Śliwkowski zużył 192 płytki . Ile płytek położył
4
Adrian:
ile osi symetri ma koło
1
pamela:((:
Rozwiąż równanie −4,−1+2,+5 +...+x=490 POmocy
!
0
NIta...:
To ważne! Układając prostokątny chodnik na działce pan Śliwkowski zużył 192 płytki . Ile płytek położył
0
krzyś:
1. Oblicz moc silnika motorówki poruszającej się z prędkością 36km/h, przyjmując, że siła ciągu wynosi 200N.
0
madzia:
pan tadeusz maluje sciane walkiem o wymiarach 25cm i 7cm malujac wykonuje rowne pociagniecia reka a podczas jednego ruchu reki walkiem obraca sie dokladnie 4 razy jaka powierzchnie
2
Ulusia :)):
Pomocy
an=2−5
n
+1 wykaz ze jest to ciag geometryczny
0
Ewa:
Szkielet prostopadłościanu o podstawie kwadratowej wykonany został z 80 cm drutu,Jakie powinny być długości krawędzi prostopadłościanu, by jego pole powierzchni całkowitej było największe?
0
Majkel 44:
oblicz v graniastosłupa prawidłowego trójkątnego którego wszystkie krawędzie są równe 5 cm
0
o.:
Sprawdź czy istnieje liczba a, dla której wielomiany W(x) i P(x) są równe, jeśli: W(x)=(x
2
− ax)(x + 2a) + 8x
1
Niunia:
Okrąg o równaniu x
2
−6x+y
2
−2y+2=0 i prosta x+3y+2=0 przecinają się w punktach A,B. Wyznacz długość cięciwy AB tego okręgu...
3
Irek:
prosta prostopadła do prostej l o równaniu 4x−5y+6=0 ma wzór; a.y=−
1
5
x+b
0
help:
obwód podstawy walca jest równy 12 pi cm przekatna przekroju osiowego walca tworzy z płaszczyzną podstawy kąt alfa =30 stopni oblicz pc i v tego walca
1
adrian:
oblicz pole rombu o obwodzie 40 cm w którym stosunek przekątnych jest równy 3:4
3
HEKTOR:
zad.1 Niemowlę bawi się klockami, na których namalowane są litery t, i, s, r, v, a. Oblicz
2
kowal199306:
wiedząc że sinx+cosx=1/pierwiastek z 2 oblicz: a) sinx * cosx
2
Agula:
Ciągi...
1
Lenka:
Szósty wyraz ciagu arytmetycznego jest rowny 13 a dziesiaty jest rowny 25.wyznacz pietnasty wyraz tego ciagu.
1
Miśka:
podstawy trapezu są równe 18cm i 12 cm. o ile centyetrów należy przedłuzyć ramię trapezu długości 6cm, aby przecięło prostą zawierającą drugie ramie tego trapezu? Prosze o pomoc
1
adaw95:
Oblicz pole rombu o obwodzie 60 cm i przekątnej 10 cm.
2
Miśśśś:
Może ktoś pomóc ? :(
0
Miśka:
w trapezie ABCD, w którym AB||CD, |BC|=12 cm, |CD|=4,5 cm, |AD|= 15 cm, przedłuzono boki nierównoległe do przeciecia w punkcie S. Oblicz obwód trójkąta ABS, jeżeli |CS|\|SB|= 1/4
0
Hans:
w ostrosłupie prawidlowym trojkatnym krawedzie boczne sa dwa razy dłuzsze od krawedzi podstawy.
1
prosze o pomc:
x
4
−x
3
−2x−4<0
1
xXx:
podaj zbior wartosci funkcji y=−2x
2
+12x+1
2
ami:
rozwiąż równanie:
x+3
x+1
−
= 1
1
2
2
3
0
Arnold ;)):
Układając prostokątny chodnik na działce pan Śliwkowski zużył 192 płytki . Ile płytek położył pan Śliwkowski w jednym rzędzie, jeżeli ułożył mniej niż 10 rzędów, a więcej niż 5 rzędów.
1
Hans:
wykaż ze liczba x =4
n
−5 * 2
n
+¹+25 jest dla dowolnej liczby naturalnej n kwadratem liczby całkowitej
2
kkkk:
x
4
−x
3
−2x−4<0
2
Hans:
Średnia arytmetyczna liczb: −2, 2, 4,6, 8,x jest równa 5. wyznacz liczbę x.
0
??:
PROCENTY DWA ZADANKA KRÓTKIE
1
Ania:
Może mi ktoś pomóc
pilne ! Zad.
2
malinaa18:
nie wiecie gdzie jest link z odpowiedziami do dzisiejszej matury
?
1
Mystery :
Dany jest wielomian W(x)= X
4
−mx
3
+ nx
2
−8. Wartość tego wielomianu dla x= 2 jest taka sama, jak dla x= −2. Natomiast W(3) = 82. Wyznacz wartość liczb m i n oraz rozwiąż nierówność
1
Merry:
rozwiąż nierówność −20xkwadrat − x+1>0
1
PILNIE POTRZEBUJĄCA POMOCY!!:
Przekątna prostopadłościanu o wymiarach 3 × 4 × 5 ma długość
1
Hans:
Wyznacz równanie prostej prostopadłej do prostej y=−2x+8 przechodzącej przez pkt A=(6,−1)
2
Kąt α jest ostry i cosα=0,9. Wówczas
1
Liczba log36 jest równa?
1
Ile punktów wspólnych ma prosta o równaniu y = −x+2 z okręgiem o środku w początku układu współrzędnych i promieniu 2?
3
Mystery :
Funkcja f określona jest wzorem f(x) = x
2
−6x + 4 Znajdź te argumenty, dla których wartości funkcji f należą do przedziału <−4;4>
0
Powierzchnia boczna stożka po rozwinięciu jest półkolem o promieniu 12 cm. Podstawa tego stożka jest kołem o promieniu
0
Ile jest wszystkich liczb naturalnych dwucyfrowych, w których obie cyfry są parzyste?
0
dankaa1004:
pokaże mi ktoś jak to rozwiązywać bo nie wiem co jest wysokością a co polem bocznym.
4
Paula:
4*cos60*sin30−cos30*sin60=
1
Mystery :
liczby 4, x, 9 są kolejnymi wyrazami rosnącego ciągu geometrycznego. Liczba x jest równa
2
Kuba:
Jeeli an jest ciagiem geometrycznym, w ktorym a5=1 i a7=16 to a6=
1
hhhhhh:
oblicz 1 wyraz ciagu geometrycznego jesli:
1
sprawdzcie:
oblicz pierwszy wyraz ciagu geometrycznego, jesli:
1
Mystery :
Korzystając z wykresów funkcji f(x)=2x i g(x)=x
2
− 3 rozwiąż nierówność 0,5x
2
− x −1,5 ≤ 0
0
sprawdzcie:
oblicz pierwszy wyraz ciagu geometrycznego, jesli:
1
: A jezeli to zadanie było by takie ; wykaz że jest to ciag geometryczny an=2−5n+1
4
Ulusia : Pomocy! wyraz ogólny ciagu (an) wyraza sie wzorem an=2−5 n+1wykaz że jest to ciag
5
scorpiooo:
Siemka: Proszę pomóżcie mi z tym zadaniem....
0
potrzebne:
http://img27.imageshack.us/img27/4411/dsc0260z.jpg
1
fruu:
Wyznacz ciąg arytmetyczny o pierwszym wyrazie 2 wiedząc, że wyraz pierwszy, trzeci i jedenasty tworzą ciąg geometryczny.
2
Hania:
Coś nie tak jak ma być
Mam takie zadanie ; Kwadrat o boku dł 2 obrócono wokół jego przekątnej. Powstała bryła która ma pole powierzchni równe?
5
spit:
Znajdz odleglosc punktu A od prostej l, wiedzac ze A(−2,3) l:y=−3x−2
18
ola:
Zbadaj przebieg zmienności funkcji : y = x3 / x
2
- x - 2
3
Hania:
Myślałam sporo nad tym zadaniem ale nigdy nie wychodzi mi żadna z podanych odpowiedzi. brrr
W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym krawędź boczna jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod
2
spit:
Dane sa wierzcholki trojkata A(0,0) B(6,0) C(4,2) wyznacz rownanie symetralnej s boku AC tego trojkata
0
ewka:
prosze o pomoc w zadaniu ; w ostroslupie prawidlowym trojkatnym krwwedz podstawy ma dlugosc 6m a krawedz boczna jest nachylona do podstawy pod katem 30 stopni oblicz objetosc ostroslupa
0
spit:
Dwa boki kwadratu ABCD zawieraja sie w prostych o rownaniach l
1
: \ y=−\frac{1}{3}x+3\\ l
2
: \ y=3x−7
2
ewa:
Okrąg o promieniu r toczy się wewnętrznie bez poślizgu po okręgu o prominiu 2r. (Okręgi leżą w jednej płaszczyźnie). Jaką linię zakreśla punkt X ruchomego okręgu?
1
ewa:
W czworokącie przekątne są prostopadłe i można w niego wpisać okrąg. Wykaż, że iloczyny długości przeciwległych boków są równe.
6
Marta:
Ej mam problem Udowodnij ze sin10*cos20*cos40=1/8
1
aniolek:
mam problem z takim zadaniem; w ostroslupiw prawidlowym trojkatnym krawedz podstawy ma dlugosc 6m a krawedz boczna jest nachylona do podstawy pod katem 30 stopni oblicz objetosc ostroslupa
1
grzesiek:
mam wyrażenie (x
3
+2x
2
)
5/3
+ (x
3
+2x
2
)
4/3
*(x
2
−2x)
1/2
+ (x
3
+2x
2
)*(x
2
−2x)+ (x
3
+2x
2
)
2/3
*(x
2
−2x)
3/2
+ (x
3
+2x
2
)
1/3
*(x
2
−2x)
4/2
+ (x
2
−2x)
5/2
4
***GEOMETRIC***:
321 w ostrosłupie prawidłowym czworokątnym wysokość ma długość H, a kąt między ścianami bocznymi ma miarę α. Wyznacz objętość tego ostrosłupa.
8
kwiatuszek :
pomocy 2.Kwadrat różnicy pierwiastków równania x2+x −2=0 jest równy:
0
Paulina:
nie chodzi mi o rozwiązania, tylko o podpowiedzi do tych zadań, bądź też jakiś równań.
4
Can7ona:
tg110 * tg200 − 2cos2x=0
4
bartek:
Skończony ciąg arytmetyczny (a
n
) określony jest wzorem a
n
= 2n+3 .Wzięto kilka końcowych wyrazów tego ciągu.Ich suma jest równa 145 ,a suma najmniejszego i największego wziętych
4
fruu:
Dla jakich x liczby log2, log(2
x
−1), log(2
x
+3) tworza w podanej kolejnosci ciag arytmetyczny?
2
szymon:
Rozwiązaniem nierówności(x−1.5)
2
≤6,25 jest przedział a)(−1,4).
2
synu77:
Do windy stojącej na parterze w budynku ośmiopiętrowym wsiadło 5 osób.Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że wszystkie osoby wysiądą na różnych piętrach.
4
fruu:
dla jakich wartosci x ∊<0;2π> nastepujace liczby tgx, 2sin2x, ctgx w podanej kolejnosci tworza ciag arytmetyczny?
3
robaczek :
poproszę o rozwiązanie
1)Napisz równanie prostej AB w postaci ogólnej i kierunkowej, gdy: A=(−2;4), B=(−2;5)
8
NIKUŚ :
jak to rozwiązać
1.Liczby −7 i 5 są pierwiastkami równania x2+bx+c=0. Wynika z tego, że:
2
ania:
PROSZĘ O POMOC
Stu młodych ludzi zapytano, w którym wieku życia zakończyli edukację. Wyniki ankiet
2
szymon:
wyanikiem działania
2
3
+
jest
3x
x
2
5
Haaaaaaanka:
jak rozwiazywac tego typu zadania:
0
NIKUŚ:
poproszę o rozwiązanie 1)Napisz równanie prostej AB w postaci ogólnej i kierunkowej, gdy: A=(−2;4), B=(−2;5)
4
oooo:
OBLICZ B.
3
Toja:
Bardzo proszę o pomoc. : dot. trójmianu kwadratowego. Z równania wyszło mi że Δ = 1 , to ile będzie
√
Δ
= ? , aby wyliczyć miejsce zerowe x
1
do
1
smile:
liczba x jest o 6 większa od podwojonego kwadratu liczby a. zapisz w postaci równania
1
NAFIKA:
4.Równanie symetralnej odcinka AB, gdy A=(4,−3) i B=(−8,7L ma postać:
1
melania.:
wyznacz wspolczynniki b i c trojmianu kwadratowego f(x) = x
2
+ bx +c, ktorego miejscami zerowymi sa liczby 4 i −3.
1
kwiatuszek :
.Prosta AB, gdzie A=(l,2) i B=(3,m), jest równoległa do prostej o równaniu x+y+l=O,
pomocy
1
smile:
w pewnej szkole uczy się 400 uczniów. 65% uczy się angielksiego
1
Paula:
Mam problem z kilkoma prostymi zadaniami, więc proszę o pomoc!
4
Ulusia
: Pomocy! wyraz ogólny ciagu (an) wyraza sie wzorem an=2−5
n+1
wykaz że jest to ciag
4
diana:
2
2o
* 4
40
=
co z tym zrobić? pomóżcie
1
kasza:
:::rysunek::: Mam problem z zadaniem z geometrii analitycznej, bardzo prosze o pomoc
0
synu77:
ze zbioru liczb{1,2,3,4,5}losujemy dwie liczby i zapisujemy w kolejności wylosowania.Oblicz prawdopodobieństwo otrzymania liczby podzielnej przez 5
2
Filip:
Stu młodych ludzi zapytano, w którym wieku życia zakończyli edukację. Wyniki ankiet przedstawiono w tabeli.
8
PROSZę O POMOC:
oblicz a i b:
2
nit:
mam problem z funkcjami ! gdzie sa argumenty a gdzie wartosci
2
aniolek:
oblicz objetosc powierzchni calkowitej graniastoslupa prawidlowego czworokatnego ktorego przekatna ma dlugosc 18cm i tworzy z podstawa kat 60 stopni
0
aniolek:
prosze o ratunek
0
synu77:
Rzucamy dwukrotnie kostką do gry.Jakie jest prawdopodobieństwo otrzymania w sumie co najmniej 8 oczek?
1
karolka:
Grubość ścianek prostopadłosciennej walizki jest równa 3mm. Czy zmiesci się w walizce 5 kg złota, jeżeli gęstość złota jest równa około 19,3 g/cm
3
? Wymiaru prostopadłościanu
10
grzesiek:
udowodnij, ze iloczyn cyfr dowolnej liczby n−cyfrowej, gdzie n≥2, jest mniejszy od tej liczby.
2
ania:
Eto dziękuję za pomoc
Możesz mi jeszcze pomóc?
4
aniolek:
czy ktos pomoze aniolkowi //
plis
9
Wojtek:
Dla miłośników prawdopodobieństwa
1.Z tali 52−kart wyciągamy losowo cztery karty. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia
2
kasza:
bardzo prosze o pomoc, nie wiem jak stworzyc dowod 1) jesli liczba naturalna n hest podzielna przez 6, to n jest podzielna przez 3
4
ania:
Czy mógłby ktoś mi wytłumaczyć jak to zrobić? okrąg o środku w punkcie S=(−1,2) i promieniu r=2 ma dwa punkty wspólne z prostą AB,gdy:
2
sk:
OBLICZ OBJETOSC I pole powierzchni calkowitej graniastoslupa prawidlowego z podstawa kat 60 stopni
6
sk:
kolo o polu 36 pi obracamy wokol srednicy.oblicz objetosc otszymanej bryly
1
Haaaaaaanka:
2
√
3
*
√
3
=
2
Mystery :
Funkcja f określona jest wzorem f(x) = ax
2
+bx+1. Znajdz współczynniki a i b wiedząc, że dla każdej liczby rzeczywistej x zachodzi równość f(x−2)=f(x) − 4x −2
4
wn:
hej pomozecie w zadaniu oblicz objetosc stozka wiedzac ze jego twozaca ma 10 cm a promien podstawy jest dwa razy od niej krotrzy
3
Haaaaaaanka:
−|−x+1|
11
Andziula:((:
O ile procent zmniejszy sie pole rombu jesli jedna przekatna rombu zwiekszymy o 20% a druga przekatna skrócimy o 40%
6
Nikka:
Zamień ułamek okresowy 2,3(4) na zwykły (nie korzystając z sumy szeregu geometrycznego). Z szeregu łatwo, ale bez to nie wiem jak ...
2
szymon:
1
Sabcia:
prosze o pomoc
1
wn:
to sprawa zycia i smierci
5
Kaśka:
Jak tam matura Wam poszła ?
6
Zosia ;]:
Bardzo,bardzo proszę o pomoc Przekrój poprzeczny tunelu metra o długości 3000m jest częścią koła o promieniu 4 m (patrz rysunek). Linia PQ wyznacza poziom tunelu, na którym będą ułożone
6
Nikka:
Zad. Jaki kąt wypukły tworzą wskazówki (godzinowa i minutowa) zegara o godzinie 9.20?
1
szymon:
Proszę sprawdzić czy dziedziną wyrażenia
6x−12
3x
2
−12
0
malinaa18:
12 Marzec Matura próbna z matematyki! Pisał dzisiaj ktos mature z matematyki próbną?Jak tak to może ktoś sie orientuje gdzie są
2
oNA;):
siemka mam takie zadanie: Na świadectwie Oli znalazło się dwanaście ocen, przy czym każda ocena to "trójka " lub "czwórka". Ile czwórek otrzyma na koniec roku szkolnego Ola , jeżeli wariacja
1
Lusia:
Z talii 52 kart do brydża wyciagamy losowo 2 karty bez zwracania pierwszej do talii.Jakie jest prawdopodobieństwo, że obie karty bedą królami?
21
KuKi:
Witam Mam do zrobienia na 6 trudne zadanie i nie wiem do końca jak zrobić. Jeżeli ktoś pomoże będe
5
iwciacia:
rzucamy 3 razy symetryczną monetą oblicz prawdopodobieństwo wyrzucenia przynajmniej jednego orła
2
pawełek:
niech ktos pomoze
6
smutna;(:
bardzo prosze o pomoc rozwiąż równanie:
4
Prosze niech ktos sprawdzi
1
daniel:
Bardzo proszę o rozwiązanie pomóżcie
0
Pomocy
! wyraz ogólny ciagu (an) wyraza sie wzorem an=2−5 n+1wykaz że jest to ciag geometryczny
2
tomcio:
Dla jakich wartości parametru m reszta z dzielenia wielomianu x
1
7
−mx
1
5
+(m−2)x
1
0
+2x+m
2
−2
5
mickey:
Prosze o pomoc
Zad.1 Achilles rozpoczął pogoń za żółwiem, gdy ten znajdował się 100m od niego. Już po pięciu
4
Dzidziuś:
sprawdz czy 8
5
+4
8
+6*16
4
jest podzielne przez 5(nie obliczajac tej liczby). uzasadnij po obliczeniu wyszlo, ze ejst ale bez liczenia nie mam pojecia...:(
0
Lusia:
Rzucamy n=6 razy sześcienną kostką do gry.Jakie jest prawdopodobieństwo , że 4 wypadnie k=2 razy
1
Dzidziuś:
oblicz (4
√
2
−2
√
3
)(4
√
2
+2
√
3
)
−
1
, jak rozwiązuje z wzoru skroconego mnozenia to wychodzi zbyt skomplikowany wynik, a jak mnoze kazdy czynnik przez kazdy to inny, wiec niewiem jak to
1
Dzidziuś:
wykonaj odwrotnośc dzialania
√
3
−1
1
Maturzysta:
:::rysunek::: czy to jest prawda że jeżeli dwusieczna zawiera sie w przekątnej w trapezie to w tym niebieskim
1
Zbych:
k || l <− co || oznacza?
1
Kaemo:
:::rysunek::: Trzeba obliczyć x.
2
rox:
Jaka jest różnica między |f(x)| a f(|x |)
przy rysowaniu funkcji homograficznej
1
Maturzysta:
zad równoległobok prosze o pomoc
w rugnoległoboku a przekątnych długości 20 cm i 12 cm wpisano romb w taki sposób że boki rombu
7
Kaemo:
Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania:
3
Natalia:
Twierdzenie talesa − pomocy
1
Łukasz:
Wszystkie krawędzie ostrosłupa prawidłowego czworokątnego,mają tę samą długość. Oblicz kąt nachylenia krawędzi bocznej ostrosłupa do płaszczyzny i jego podstawy.
1
Łukasz:
Wysokość ostrosłupa prawidłowego sześciokątnego ma wysokośc 12. Stosunek pola jednej ściany bocznej ostrosłupa do pola, jego podstawy = 1:3. Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość
6
Marko:
Znajdż różnicę ciągu oraz a
1
2
, jeśli a
1
= 3 i a
1
3
= −5,4.
2
Natalia:
:::rysunek::: a) Oblicz |OC1|, jeśli |OA1|=1,8cm, |AC1|=11,2 cm, |OC|=5,4cm
1
inna1989:
PROSZĘ POMÓŻCIE
2
Zosia ;]:
ETO−proszę pomóż
Przekrój poprzeczny tunelu metra o długości 3000m jest częścią koła o promieniu 4 m (patrz
4
Eka:
okrąg wpisany w trójkąt równoboczny ABC jest styczny do dwoch jego boków w punktach P i Q. Dlugosc łuku PQ jest równa 1 cm. Oblicz obwód trójkąta ABC. Dokładny wynik.
archiwum 210,
209
,
208
,
207
,
206
,
205
,
204