Proszę o pomoc z prawdopodobieństwa
HEKTOR: zad.1
Niemowlę bawi się klockami, na których namalowane są litery t, i, s, r, v, a. Oblicz
prawdopodobieństwo, że układając wszystkie klocki obok siebie otrzyma ono napis: travis.
zad.2
Do windy ośmiopiętrowego biurowca pewnej spółki wsiadło czterech jego pracowników. Oblicz
prawdopodobieństwo, że każdy z nich wysiądzie na innym piętrze.
13 mar 13:28
Jack: 1.
Kolejność ważna, elementy się nie powtarzają.
Wszystkich możliwości jest: |Ω|=6!
To które nas interesuje jest dokładnie jedno: |A|=1.
| | |A| | |
Prawodop. klasyczne. P= |
|
|
| | |Ω| | |
2.
Wszystkich możliwości dla wyjścia z windy tych gości jest: |Ω|= 8
4 bo każdy z nich może wyjść
na osiem sposobów. Dlatego mnożymy te możliwości.
Jeśli ponumerujemy sobie piętna budynku od 1 do 8, to zdarzenie które nam sprzyjają to takie
ciągi czteroelementowe, w których wyrazy się niepowtarzają.
(_______, _______, _______, _______ ) − piętra zajmowane przez kolejnych gości
1gość 2gość 3gość 4gość
Ile jest takich ciągów?
Pierwszy gość może wysiąść na jednym z 8 pięter (czyli na 8 sposobów),
drugi gość już na jednym z siedmiu (czyli na 7 sposobów),
itd.
A więc |A|=8*7*6*5.
| | |A| | |
Prawop. klasyczne jak wyżej P= |
| . |
| | |Ω| | |
13 mar 15:33
HEKTOR: Dziekuję bardzo za pomoc i czas poswięcony tym zadanią.Dziekuje
13 mar 15:39
Jack: 
bardzo proszę
13 mar 15:44