...
Eka: okrąg wpisany w trójkąt równoboczny ABC jest styczny do dwoch jego boków w punktach P i Q.
Dlugosc łuku PQ jest równa 1 cm. Oblicz obwód trójkąta ABC. Dokładny wynik.
11 mar 22:25
Godzio:
| | a2√3 | | | | 1 | | 54 | |
P = |
| = |
| * √3 * |
| = |
| ≈17,2 |
| | 4 | | 3 | | 4 | | π | |
11 mar 22:30
tom: coś inaczej...
| | 3 | | 1 | | 1 | | √3 | |
ze wzoru na obwód okręgu 3=2πr stąd r= |
| = |
| h= |
| a |
| |
| | 2π | | 3 | | 3 | | 2 | |
| | 3√3 | | 9√3 | |
czyli a= |
| obw=3a= |
| |
| | π | | π | |
11 mar 22:53
Godzio: no tak długośc łuku to 2πr a nie πr
2
11 mar 22:57
Godzio: a ja jeszcze na dodatek pole obliczylem zamiast obwodu ehhh
11 mar 22:57