pomocy !!!!!!!!!!
Mystery : Funkcja f określona jest wzorem f(x) = ax2+bx+1. Znajdz współczynniki a i b wiedząc, że dla
każdej liczby rzeczywistej x zachodzi równość f(x−2)=f(x) − 4x −2
12 mar 14:44
Eta:
Pomogę
12 mar 15:04
Eta:
f(x−2) = f(x) −4x−2
L= a( x−2)2+b( x−2)+1=a( x2−4x+4)+bx−2b+1= ax2−4ax+4a+bx−2b+1=ax2+(b−4a)x+4a−2b+1
L= ax2+(b−4a)x +4a−2b+1
P= ax2+bx+1−4x−2= ax2+(b−4)x−1
L=P to trójmiany po obydwu stronach muszą mieć takie same współczynniki
przy tych samych potęgach x
zatem porównujemy współczynniki
b−4a= b−4 i 4a−2b+1= −1
−4a= −4 i 4*1−2b= −2
a=1 i −2b= −6 => b= 3
odp: a= 1 b= 3
12 mar 15:12