Eta:
Symetralna odcinka , to prosta , która zawiera ten odcinek ( czyli prosta AB
i prosta , która jest prostopadła do odcinka i przechodzi przez jego środek
Czyli mamy dwie symetralne:
| | yA−yB | |
1) to pr. AB : y= |
| ( x−xA)+ yA
|
| | xA−xB | |
podsyaw dane i podaj to równanie
2) środek odcinka AB ; S( x
S, y
S)
| | xA+xB | | yA+yB | |
xS= |
| ,,,, i yS= |
|
|
| | 2 | | 2 | |
symetralna ma równanie:
gdzie a
AB−−− to współczynnik kierunkowy prostej AB
dokończ......
takich zadń na forum było już tysiące , ( należy z tych rozwiązań korzystać
bo już do znudzenia i nie chce mi się tego nawet pisać
teraz dasz radę sama