bardzo proszę o pomoc
iwciacia: rzucamy 3 razy symetryczną monetą oblicz prawdopodobieństwo wyrzucenia przynajmniej
jednego orła
25 lut 11:16
Ela: To nie bedzie tak ze mamy 50 % szans na wyrzucenie orla w rzucie moneta czyli 1/2 a
rzucamy 3 razy to nie bedzie 1/2 * 1/2 * 1/2 = 1/8 ?
25 lut 13:07
Martu: Rzucamy 3 razy monetą więc mamy kombinacje
O - orzeł
R - reszka
OOO
OOR
ORR
ROR
RRR
RRO
ORO
ROO
możliwe zdarzenia 8
Wyrzucenie jednego orła to 4/8, cyli 1/4
ale przynajmniej 1 orzeł to może by 1,2 albo 3, więc bedzie toche inne rozwiązanie.
25 lut 14:07
tim: możliwe zdarzenia : 8
odpowiadające kryteriom: 7
7/8
25 lut 14:11
Eta: Dorzucę wyjaśnienie;
moc Ω= 23 = 8
A --- przynajmniej jeden orzeł
A'---- same reszki ( A' --- zdarzenie przeciwne do A)
więc: P(A) = 1 - P(A')
moc A' = 1
P(A') = 1/8 to P(A) = 1 - 1/8 = 7/8
25 lut 14:26
aneta: Martu, ale 4/8 to nie jest 1/4 tylko 1/2 ;\
12 mar 10:51