matematykaszkolna.pl
Prawdopodobieństwo <3 Wojtek: Dla miłośników prawdopodobieństwa emotka 1.Z tali 52−kart wyciągamy losowo cztery karty. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia A−wszystkie karty będą różnych wartości i różnych kolorów. 2.Z tali 52−kart wyciągamy losowo 13 kart. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia A−otrzymamy dokładnie osiem kart tego samego koloru. Proszę o pomoc emotka
11 mar 14:15
Wojtek: Jeszcze dodam jedne zadanie , którego nie mam pojęcia jak rozwiązać 3.Klasa licząca trzydziestu uczniów udała się do kina. Ponieważ dzieci nie miały biletów , ustawiły się w pojedynczej kolejce do kasy, przy czym ustawienie miało charakter losowy. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia A− między dwojgiem ustalonych dzieci stanęło w kolejce dziesięcioro innych. Liczę na pomoc...
11 mar 16:36
hgjhgjhgjg: rysunek
11 mar 16:58
Wojtek: Odświeżam, liczę że Eto mi pomożesz emotka
11 mar 18:40
b.: 2.

nawias
52
nawias
nawias
13
nawias

zdarzenia elementarne: 13 elementowe podzbiory zbioru kart, jest ich

liczymy sprzyjające: a) wybieramy jeden z 4 kolorów;

nawias
13
nawias
nawias
8
nawias

b) wybieramy 8 kart z wybranego koloru (na
sposobów można to zrobić)

c) dobieramy 5 kart z pozostałych 39;

nawias
13
nawias
nawias
8
nawias

nawias
39
nawias
nawias
5
nawias

nawias
52
nawias
nawias
13
nawias

co daje liczbę 4*
*
, po podzieleniu tego przez
dostajemy odpowiedź

nawias
52
nawias
nawias
4
nawias

1. zdarzenia elementarne − podobnie jw., jest ich
,

spróbuj policzyć sprzyjające... [stokrotka]
11 mar 20:04
Wojtek: Dzięki wielkie b , być może jeszcze się skusisz na zadanie nr 3?emotka
11 mar 20:19
Eta: zad 3) |Ω|= 30! zd. A −− wybrane osoby X, Y ( i 10 osób między nimi) X,Y −− mozna przestawić na 2!= 2 sposoby osoby pozostałe czyli 28 na 28! sposobów cała dwunastka ( X, 10 osób, Y) może się przemieścić w tej kolejce na 19 miejscach |A|= 2*28!*19
 |A| 
P(A)=

=.....
 |Ω| 
11 mar 21:06
Wojtek: Dzięki Eta !
12 mar 15:56
Wojtek: emotka
12 mar 15:56
GEOMETRIC: Witajcie! Właśnie tu weszłam, w prawdzie nie pomogłam dziś jeszcze nikomu, ale dodałam zadanie. Liczę na wskazówki. proszę o pomoc. pozdrawiam Eto i Wojtku!
12 mar 16:00