matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
określ dziedzine wyrażenia wymiernego i wykonaj działania
daniel:
Bardzo proszę o rozwiązanie pomóżcie
x−2
6x
2
+2x
*
4x
2
x
2
+x−6
12 mar 08:03
kaś:
4x
2
≠0 x≠0 x
2
+x−6≠0 delta=1+24=25 x
1
=−3 x
2
=2 d=R\{−3,0,2}
x−2
2x(3x+1)
3x+1
*
=
4x
2
(x−2)(x+3)
2x(x+3)
12 mar 09:56